Fegyvertervező és-gyártó szakirány lesz a kecskeméti egyetemen

A magyar védelemipar egyik legfontosabb kutató-fejlesztő központja lesz a kecskeméti egyetem. Várhatóan 2021-ben fegyvertervező és fegyvergyártó szakirányt indít az egyetem.

A megállapodást 2021. január 12-én, kedden délután írta alá a Neumann János Egyetemen dr. Maróth Gáspár Védelmi Fejlesztésért Felelős kormánybiztos, dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora, Zaja Gábor, a HM Arzenál Fegyvergyártási Divízió igazgatója és Bozó Gábor, a DIANA Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium igazgatója. Az eseményen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere és dr. Csizmadia Attila Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Továbbá kialakítják a duális képzést a HM Arzenál Zrt. kiskunfélegyházi gyárával, a Diana Fegyvertechnikai Technikummal pedig összehangolják az egyetem képzési programját. Az oktatással párhuzamosan a kutatás-fejlesztés területén és előre kíván majd lépni az egyetem, amit az is indokol, hogy várhatóan rövid időn belül több, a védelmi iparban tevékenykedő cég fog letelepedni Kecskeméten és Kiskunfélegyházán.

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis melletti egyetemi tangazdaság is az együttműködés egyik lehetséges színtere lehet, amely helyénél fogva ideális lehet a védelmi iparral kapcsolatos fejlesztéseknek.

Juhász Márta

Forrás: baon.hu

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 


Hasonló cikkek