Fehér Ház:Bolton könyve nem jelentethető meg

A Fehér Ház levélben tudatta John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó ügyvédjével, hogy Bolton könyve a benne lévő szigorúan titkos információk miatt a jelenlegi formájában nem jelentethető meg.

A még január 23-án keltezett és Charles Cooper ügyvédhez címzett, de csak szerdán nyilvánosságra került levélben a Fehér Ház közölte: a könyvben szereplő titkos és szigorúan titkos információk nyilvánosságra hozatala súlyosan sértené az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit.
A könyv kéziratát jelenleg a Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) vizsgálja. E testület információk biztonságáért felelős igazgatója, Ellen Knight – aki a Fehér Ház levelét is aláírta – közölte: a könyv csak akkor publikálható, ha törlik a benne szereplő titkos és szigorúan titkos információkat.
Leszögezte azt is, hogy a titkos információkat semmilyen más formában – például interjúban vagy szenátusi meghallgatás során – nem lehet nyilvánosságra hozni.

Cooper még decemberben nyújtotta be a kéziratot a Nemzetbiztonsági Tanácshoz “rutinellenőrzésre”.
A The New York Times című lap a hétfői számában jelentetett meg a könyvből származó információkat. Ezek szerint például Donald Trump amerikai elnök állítólag személyesen mondta Boltonnak, hogy addig nem folyósítják Ukrajnának a kongresszus által megszavazott katonai segélyt, amíg Kijev nem indít vizsgálatot a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden egykori alelnök és a fia, Hunter Biden korrupciógyanús ukrajnai üzleti ügyeiben. Trump már hétfőn tagadta az információt.
Több amerikai lap értesülései szerint a könyvből származó információkat az NSC egyik ukrán származású amerikai munkatársa, Jevgenyij Vindman szivárogtatta ki. Jevgenyij Vindman annak a szintén az NSC-nél dolgozó Alexander Vindman alezredesnek a testvére, aki az impeachment-eljárás megindítása előtti képviselőházi meghallgatásokon Donald Trump ellen vallott.

Az amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásán a vádat képviselő demokrata párti impeachment-menedzserek Bolton tanúként való beidézését szorgalmazzák. A menesztett nemzetbiztonsági tanácsadó késznek mondta magát a megjelenésre. A szenátorok azonban még nem tűzték napirendre a tanúk beidézéséről szóló szavazást.
Az impeachment-menedzserek meghallgatnák tanúként Lev Parnast is, Rudy Giulianinak, Trump személyes ügyvédjének és tanácsadójának egyik volt üzlettársát, aki közvetített Giuliani és ukrán tisztségviselők között.

Az ukrán születésű, de amerikai állampolgár Parnast tavaly tartóztatták le azzal a váddal, hogy külföldi országtól kapott összegekkel akarta befolyásolni az amerikai választási folyamatot. Óvadék ellenében Parnas szabadlábon védekezhet, de a bokáján állandó nyomkövetőt kell viselnie. Kedden egy szövetségi bíróság arról hozott döntést, hogy Parnas nem tanúskodhat a szenátusban, mert bokájáról nem lehet levenni a nyomkövetőt, márpedig azzal tilos belépni a kongresszus épületébe.
Az amerikai sajtó bő terjedelemben számolt be arról, hogy szerdán Parnas a kongresszus épülete előtt sétálgatott, bokáján a nyomkövetővel.


Hasonló cikkek