Fehér Holló Díj Kuciakéknak is

Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása az idei Fehér Holló Díjak átadására is rányomta a bélyegét. Idén csupán egyetlen – kollektív Fehér Holló került átadásra, amelyet Ján Kuciaknak és oknyomozó újságírók egy csoportjának ítéltek oda.

A tanács Ján Kuciak esetében speciálisan értékelte az ő rendkívüli emberi és újságírói hozzáállását. Az igazság feltárása fontosabb volt a számára, mint az, hogy egymaga szólóban leplezze le a dolgokat. Egymást követően többször is összehozta a különböző szerkesztőségekben dolgozó kollégáit és átadta nekik a megszerzett ismereteit és tapasztalatait. A kitüntetett újságírók választ adtak arra a kérdésre, miért döntöttek Kuciak meggyilkolását követően úgy, hogy nem hagyják ott az újságírást és folyatják a munkájukat. “A távozás a legrosszabb ötlet lett volna. Maradnunk kell, és kitartani, hogy világos jelét adjuk: a problémák és a nem kívánt publicitás nem oldhatók meg gyilkossággal. Az esetet nem ölöd meg.” 

Tisztességes Szlovákiáért

A Tisztességes Szlovákiáért tüntetések szervezői a Fehér Holló Tanácsa speciális köszönetét vihették haza. A Fehér Holló Tanácsa az idei esztendőben első alkalommal adott speciális köszönőlevelet a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezésnek. Tekintettel arra, hogy a szervezők közül néhányan úgy döntöttek, belépnek a politikai életbe, s a Fehér Holló szigorúan polgári díj, nem  adhatták át nekik magát a kitüntetést.

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek