Fehérben pompázik a Kolon-tó

Fehér tündérrózsák virágoznak a Kolon-tavon, amely gyönyörű látványt nyújt az oda érkezők számára

Fantasztikus látványt nyújt a rengeteg virágzó fehér tündérrózsa a tó felületén. Ami nem csoda, hiszen a fehér tündérrózsa a legnagyobb virágú őshonos növényünk. A vízfelszínen úsznak, levelei 15-30 centiméter szélesek, kerekdedek, válluk mélyen bemetszett, szélük ép, színük fényeszöld. Ezt a fajt nem szabad összekeverni a kerti tavakba ültetett, vagy meleg vizes kifolyókban, csatornákban észlelt hasonló megjelenésű, nálunk nem őshonos szubtrópusi, trópusi tündérrózsa fajokkal. A viráguk sosem tiszta fehér, leveleik gyakran fogas szélűek – írja a BAON.hu

Éjszakára a virágai becsukódnak, 3-5 napig nyílnak, majd elhervadva a víz alá buknak, és helyükbe újak fejlődnek. A virágzási ideje június-szeptember között van, de a legszebb július elején.

A fehér tündérrózsával tápanyagban gazdag, iszapos talajú tavakban, holtágakban vagy lassan folyó vizekben találkozhatunk, körülbelül 3 méter vízmélységig. A víz felszínén elterülő leveleik beárnyékolják a vízfelszínt, így csökkentik az esetleges algásodás kialakulását. A fattyúszerkő jellemzően a fehér tündérrózsa-sárga vízitök növénytársulásra készíti úszó fészkét.

Juhász Márta

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek