Fehéredik a munkaerőpiac

A nyári munkaügyi akcióellenőrzésen vizsgált 3119 munkavállaló 72 százalékánál és az 1037 munkáltató 80 százalékánál találtak szabálytalanságot az ellenőrök a Pénzügyminisztérium munkaügyi osztályának jelentése szerint –írja a Magyar Idők.

Június 18. és július 6. között tartott ellenőrzés során elsősorban az építőiparban, a vendéglátásban és a kereskedelemben vizsgálták az ellenőrök a munkavállalók jogviszonyának rendezettségét, illetve azt, hogy megtörtént-e a minimálbér és garantált bérminimum emelése. Továbbá a munkaidőre és pihenőidőre vonatkozó szabályok betartását is vizsgálták.

Valamennyi ágazatot vizsgálva az ellenőrzött munkavállalók 28 százalékánál derült ki, hogy feketén dolgozik, ami hat százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest.

A be nem jelentett munkavállalók 60 százaléka ezúttal is az építőipar területén dolgozott, míg 9-9 százalék a kereskedelemben és a vendéglátásban.

Az intézkedés alá vont cégek 31 százalékánál nyilvántartási kötelezettség megszegése, ezen belül a hiányos vagy hamis nyilvántartások okoztak problémát. A leggyakrabban feldolgozóipari és építőipari cégeknél fordult ez elő.

A vállalkozások 13 százaléka sértette meg a munkaidőre vonatkozó szabályokat. Ez a típusú szabálytalanság a feldolgozóiparban 104, a vendéglátásban 97, a kereskedelemben pedig 95 embert érintett. A minimálbérre és garantált bérminimumra vonatkozó szabályok megszegése viszont nem jellemző, a vizsgálat során csak négy munkavállalónál találtak ilyen jellegű mulasztást.

Mivel a kis-és középvállakozások támogatását célzó enyhébb szankciók már nem tartják vissza a jogsértéstől a munkaadókat, ezért 2018-tól már az első alkalommal is munkaügyi bíróságot von maga után a minimális foglalkoztatási szabálysértés is.


Hasonló cikkek