Fejlesztés Borsodban: Ózdon egyetem, Barcikán klórüzem

 

Mostantól Ózd is az egyetemi városok közé tartozik. A Miskolci Egyetem beindította kihelyezett ózdi tagozatát, ahol anyagmérnöki és szociális munkás szakon kezdődött meg a nappali tagozatos képzés.

A tanórákat a Digitális Erőműben tartják; anyagmérnöknek öten, szociális munkásnak tizenöten tanulnak itt. A Miskolci Egyetem vezetősége ígéri, az ózdi diákok minőségben ugyanazt az oktatást kapják majd, mintha a miskolci központba járnának. Ózdon, a Kaszinó Tükörtermében megtartott nyitó ünnepségen Dr. Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár örömét fejezte ki az új tagozat létrejöttével kapcsolatban, majd kihangsúlyozta: rendkívül fontos az is, hogy a képzett szakembereket Borsodban tudják tartani. Bartha Imre, az Ózdi Acélművek Kft. ügyvezető igazgatója mérföldkőnek nevezte a kezdeményezést, ezt követően pedig Janiczak Dávid, Ózd polgármestere és Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora leleplezte a kihelyezett tagozat tábláját az épület falán.

Az ózdi kihelyezett tagozat nyitó ünnepsége (Fotó: ozd.hu)

Szintén jelentős fejlesztés helyszíne Kazincbarcika, ahol 30 milliárd forintos beruházás zajlik a BorsodChem vállalatnál. A kínai tulajdonban lévő gyár legújabb részlege 2018 első negyedévére készül el és kezd termelni. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nyújtott hosszú lejáratú hitelből egy modern membráncellás klórüzem épül; segítségével környezettudatosabb, gazdaságosabb és jóval energiahatékonyabb eljárás váltja majd fel a régit, ami képes lesz a cégműködést is még eredményesebbé tenni.

(Fotók: ozd.hu)

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek