Hiánypótló tanuszodával ellátott sportlétesítmény épül Királyhelmecen

Iskolai uszodakomplexum építése kezdődhet meg idén Királyhelmecen. A tanuszodával a gimnázium területe külön épületként bővül. A Kassa megye által támogatott fejlesztés összköltsége 2,6 millió euró.

Dobos Gábor, a Királyhelmeci Gimnázium igazgatója szerint az egészség megőrzésére a legjobb tevékenység a sportolás, azon belül is az úszás. Ez volt az oka annak, hogy két évig kitartóan dolgozott a terv megvalósításán. A medencés fedett uszoda úszótanfolyamok megtartására, vizes sportesemények rendezésére is alkalmas lesz és elsősorban a helyi, illetve a környékbeli iskolák diákjait fogja szolgálni. „Kezdetben egy kisebb uszoda létrehozása volt a cél, melyet pályázati úton nyert forrásból szerettünk volna megvalósítani. Időközben Magyarországon beindították a tanuszoda-építési programot, amely erős inspirációt és kellő motivációt adott ahhoz, hogy a tervezett kisebb uszoda helyett egy olyan komplexumot hozzunk létre, amely biztosítja majd az iskolai keretek között szervezett úszásoktatás kiszolgálását, valamint az azt követő időszakban és hétvégén, a lakossági és szabadidősport célú használatát.”

Az 1600 négyzetméter alapterületű komplexumban helyet kap egy úszásoktatásra felhasználható kisebb medence, egy az úszásra, vízilabdára és versenyek megrendezésére is alkalmas, a Nemzetközi Úszószövetség szabványainak megfelelő medence a hozzátartozó lelátóval, valamint a sportolás utáni regenerációt biztosító wellness részleg is” – közölte az igazgató. Mint mondta, a mostani siker mögött két évnyi munka áll, amelyből a Kassa Megye Önkormányzatában tevékenykedő királyhelmeci képviselők is kivették a részüket. „Hálásak vagyunk Kassa megye elnökének, Rastislav Trnkának és alelnökének, Pataky Károlynak, valamint a megye azon képviselőinek, akik aktívan részt vettek az előkészítő feladatokban; szellemi segítséget nyújtottak az ötlet megvalósításhoz, valamint biztosították a beruházás első üteméhez szükséges pénzügyi forrásokat. A munka java még előttünk áll, de ettől a ponttól már közös a cél, melyet reményeink szerint a régió településeinek vezetőivel fogunk elérni” – közölte a gimnázium igazgatója.

Hiánypótló sportlétesítmény épül Királyhelmecen – tanuszoda lesz a helyi gimnáziumbanHiánypótló sportlétesítmény épül Királyhelmecen – tanuszoda lesz a helyi gimnáziumbanHiánypótló sportlétesítmény épül Királyhelmecen – tanuszoda lesz a helyi gimnáziumbanHiánypótló sportlétesítmény épül Királyhelmecen – tanuszoda lesz a helyi gimnáziumban
Hiánypótló sportlétesítmény épül Királyhelmecen – tanuszoda lesz a helyi gimnáziumban

Pataky Károly, a Kassa Megyei Önkormányzat alelnöke szerint az uszoda megépítésével hiánypótló sportlétesítménnyel gazdagodik a város. „Bár Királyhelmecen nemrég épült egy modern sportcsarnok, az úszás miatt továbbra is messzire kell utazni azoknak, akik ezt a sportot szeretnék űzni, ezért teljes vállszélességgel támogattuk az uszoda létrehozásának tervét. A gimnázium a megye fenntartása alatt működik, így adott volt, hogy a fejlesztés megvalósítását a megye finanszírozza, ám ezért meg is kellett dolgoznunk. Hiánypótló sportlétesítményről beszélhetünk, mely bővíti a mindennapos iskolai testnevelés lehetőségeit, korszerű környezetben teszi majd lehetővé a sportolást és a mozgásfejlesztést. Az uszoda különlegessége a medence mellett kialakítandó, 114 néző befogadására alkalmas lelátó lesz” – közölte Pataky Károly. Hozzátette: az uszoda megépítéséhez szükséges építészeti tanulmányért és az építkezés elindításához szükséges engedélyeztetésekért, melyet már az előző évben elindítottak, ezért a megye mintegy 70 ezer eurót fizetett. „A projekt összköltsége a jelenlegi állás szerint 2,6 millió euró. Már elkészült a kivitelezéshez szükséges látványterv is az építkezés elindításához, melyet már erre az évre tervezünk. A munkálatok elindítására 500 000 eurót különítettünk el a megye idei költségvetésében” – zárta Pataky.

Forrás: bumm.sk

A nyitókép fotómontázs – a felhasznált képek forrása: képernyőfotó/bumm.sk

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek