Fejlődési lehetőségek Keleten és Komáromban

Az elmúlt héten Mihók Gábor, a Magyar Közösség Pártja Nagymihályi járási elnöke számolt be a keleti régióban az idei év első felében történt előrelépésekről. Ebből kiderült, Nagykaposon a 2014-es év végén a helyi MKP-frakció javaslatára az önkormányzat létrehozta a Határon Átnyúló Együttműködési Bizottságot, azzal a céllal, hogy erősítse a magyar–szlovák határ menti együttműködést, amely eddigi pozitív fejleményekkel kecsegtet.

„Gazdaságdiplomácia tekintetében kiemelt jelentőségű volt Magyar Leventének, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárának és Czimbalmosné Molnár Évának, Magyarország pozsonyi nagykövetének nagykaposi látogatása. A megbeszélések fő célja az volt, hogy megvitatásra kerüljenek azok a lehetőségek, amelyek segítségével a magyar kormány hatékonyan hozzá tud járulni a nehéz helyzetben lévő térség fejlődéséhez, fejlesztéséhez.

Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja első hivatalos Ung-vidéki látogatásán Nagykapos egyházi, oktatási, civil, önkormányzati és közéleti vezetőivel folytatott hivatalos egyeztetést. A találkozó keretében a főkonzul tájékoztatta a jelenlévőket a főkonzulátus által elindított Keleti Határvidék Programról, melynek egyik lehetséges stratégiai eleme, hogy a magyarországi határ menti településekkel karöltve közös mezőgazdasági termelői és feldolgozói beruházások jöjjenek létre a régióban.

A közelmúlt további jelentős fejleménye, hogy Nagykapos képviseletében Petrikán Péterrel, Nagykapos polgármesterével szakmai találkozón vettünk részt Miskolcon. Kriza Ákossal, Miskolc polgármesterével hivatalában értekeztünk a közös együttműködési lehetőségekről, elsősorban az idegenforgalom területén. Kriza Ákos komoly lehetőségeket lát Nagykapos és Miskolc turisztikai fejlesztéseiben. A megyei jogú város polgármestere biztosította a nagykaposi küldöttséget arról, hogy Miskolc partner minden olyan pályázati részvételben, amelyek a két város érdekeit kölcsönösen szolgálják. Kriza Ákos továbbá hangsúlyozta, a jövőbeli közös pályázatok benyújtásán túl az oktatási-nevelési kapcsolatok kiszélesítésében is számíthatnak Miskolcra.

Mindent összevetve elmondható, hogy több olyan hiánypótló lépés is megvalósult az elmúlt félév folyamán, amelyek jó kiindulási alapot jelenthetnek régiónk önkormányzatai, civilszervezetei és további intézményei számára. Az elkövetkező időszakban az elért eredményeket a gyakorlatban is kamatoztatni kell. Közös érdek, hogy a határon átnyúló együttműködésesekben rejlő lehetőségeket minél hatékonyabban kihasználjuk, mindezzel hozzájárulva térségünk, az Ung-vidék és a Bodrogköz fejlesztéséhez” – olvasható a gazdaságpolitikus szakmai összefoglalójában.

A dél-Komáromi beruházás ereje

A dél-komáromi ipari park új területeinek feltárására közel hatszáz millió forintos közműfejlesztést végzett el az önkormányzat.

Molnár Attila polgármester hangsúlyozta, a beruházás során közel egy kilométer hosszú, kamionok közlekedésére alkalmas utat alakítottak ki, valamint megépítették a csatornahálózatot és a közvilágítást. A beruházásra a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében közösen pályázott Komárom és Ógyalla, mivel mindkét település folytat gazdaságfejlesztési tevékenységet. A szlovákiai település százhetven millió forintos támogatást nyert el, melyből többek között nyolc hektárral bővítette ipari parkja területét.

A komáromi ipari parkban a megyei munkaügyi központ márciusi adatai szerint mintegy kétezer ember dolgozik. A területe százharminchat és fél hektár, tulajdonosa és működtetője a város önkormányzata. A területről elkerülő úton, három kilométerről elérhető az M1-es autópálya, és fontos a szlovákiai munkavállalók alkalmazása szempontjából is. A parknak közvetlen csatlakozása lesz a megépülő új Duna hídhoz vezető útra.

(Megjelent a Szabad Újság július 15-i számában.)


Hasonló cikkek