Fejlődik a turizmus a Szilicei-fennsíkon

Több turisztikai fejlesztés is zajlik, illetve zajlott a közelmúltban Szilicén azzal a céllal, hogy felhívják a látogatók figyelmét a község környékén található ismert és kevésbé ismert látnivalókra, nevezetességekre, illetve szálláslehetőséget biztosítsanak azoknak, akik meg szeretnék ismerni ezeket.

Nemrég zárult le A titokzatos Szilicei-fennsík címet viselő pályázat, amely a kevésbé fejlett járások fejlesztési programjának keretében valósult meg. A pályázatnak köszönhetően 6 pihenőhelyet alakítottak ki. Kettőt a község területén, négyet pedig a természeti látnivalóknál: a Szilicei-jégbarlang parkolójánál, a Papverme-tó, illetve a Gyökérréti-tó mellett, valamint a Grulya-hegy tetején. Emellett információs paneleket helyeztek ki, hogy a látogatók többet tudhassanak meg az adott helyről, az ott található állat- és növényvilágról.

A projekt keretében épült egy kisebb méretű filagória is a községháza melletti téren, illetve egy nagyobb a katolikus templom mellett. A községben találkozik a sárga, a kék és a piros turistaösvény, ezek mentén, a természeti látnivalóknál helyeztek el hat információs táblát. Tartalmuk, a szöveg és a képanyag Gordon László munkája.

Az említett projekt kapcsolódik egy nagyobb lélegzetű, határon átnyúló pályázathoz. Ennek keretében Szilicén és a testvértelepülésén, a Heves megyei Szihalom községben kemping épül.

A polgármester tájékoztatása szerint Szilicén a 2000-es évek elején több családi háznál is volt szálláslehetőség, de a gazdasági válság idején ezek megszűntek. A község turistaszálló kialakításába kezdett, és 2015-től, amennyire a büdzsé engedi, felújítják az épületet, amelynek három szobájában 20 személyt tudnak elszállásolni. Az ingatlanhoz tartozó méretes kertben alakítják ki a kempinget, öt faházban 20 főnek tudnak majd szállást biztosítani, emellett sátorozásra alkalmas helyet is kialakítanak.

Kövessen minket: Facebook

Külhon| Pannon Hírnök

Forrás: ma7.sk

Fotó: Fábián Gergely


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek