Fekete főkönyvet vezettek a csúszópénzekről

Böhm ismét csiripelt és Gál Gábort (Most-Híd) sem kímélte. Gál Gábornak lesz mit megmagyaráznia.

Az Isten malmai akció – melynek keretén belül Ľudovít Makót, a pénzügyőrség bűnügyi részlegének egykori vezetőjét is megvádolták – két jelentős rajtaütést indított el az országban magas beosztású rendőrségi tisztségviselők ellen, a Tisztítótűz és a Júdás akciót.

Az egyik tanú, František Böhm elárulta, mennyi eszközt kellett megsemmisíteniük a nyomok eltüntetéséhez. Ezenkívül Gál Gábor (Most-Híd) korábbi igazságügyi miniszterrel folytatott találkozóiról is elárult néhány részletet. František Böhm, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) egykori tagja azok közé a bűnbánók közé tartozik, akit a rendőrséggel való együttműködés fejében kiengedtek a vizsgálati fogságból és szabadlábon folyik ellene eljárás.

A főkönyv egyrészt a csúszópénzek nyilvántartására szolgált, másrészt alátámasztható bizonyítékként, ha a korrupciós séma összeomlott volna. Böhm szerint a fekete főkönyvnek digitális változata is létezett.   „Számítógépekről és mobiltelefonokról volt szó. Ezeket azonban mindig megsemmisítették, miután lezártak egy időszakot“ – mondta Böhm a nyomozóknak. 15 mobiltelefont, 5 laptopot és nyomtatókat semmisítettek meg 2015-2020 között. Makó nem szerette Jozef Kertészt (adócsalásokkal vádolják), de Gál mindig megvédte. Ha Kertész késve adta meg Makónak a fizetséget, akkor Makó mindig Gálnak panaszkodott, és őt kérte meg arra, hogy beszéljen Kertésszel“   – mondta Böhm, akin keresztül a fizetségek zajlottak.

Gál Gábor a Plus jeden deň megkeresésére azt válaszolta, hogy most hallott először a Böhmmel való közös találkozóról.

A pénzügyőrség azzal gyanúsította Kertészt, hogy a cégében illegális cigarettákat állít elő, ezért kenőpénzt kellett fizetnie.   „A csúszópénz összege 300 ezer euró volt. Kertész azt javasolta, hogy részletekben fog fizetni. A pénz rajtam keresztül folyt át, mert az én feladatom volt a pénzügyőrséggel és a rendőrséggel fenntartani a kapcsolatokat.“ – magyarázta Böhm, akit december 11-én engedtek ki az előzetes letartóztatásból.

Forrás: pluska.skKÖRKÉP.SK

 

V4 Panoráma | Pannon Hírnök 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek