Feketeleves a kárpátaljai magyaroknak: januártól minden szinten csak ukránul

Ha eddig nem volt nyelvi szigor keleti szomszéduknál, most majd lesz: a nyilvános helyeken – még a digitális nyilvánosságban is – csak ukránul lehet megszólalni.

2021. január 16-tól életbe lép a nyelvtörvény 30. cikkelye, ami kötelezővé teszi az ukrán használatát a szolgáltatói szféra és a kereskedelem minden szintjén, beleértve az internetes platformokat is – írja a KISZó.

A kisebbségi nyelvhasználatot alaposan visszaszorító új nyelvtörvényt 2019. április 25-én fogadta el a parlament, még Petro Porosenko elnök idején, de az már az új államfő, Volodimir Zelenszkij kadenciája során, azon év július 16-án lépett életbe. A szóban forgó normát akkor 18 hónappal eltolták, hogy az érintett kereskedések és szolgáltatók feltudjanak arra készülni.

Ezentúl csak abban az esetben lehet eltérni az államnyelv használatától, amennyiben ezt a kliens kéri és a kereskedő/szolgáltató hajlandó rá, feltéve, ha érti azt a másik nyelvet.

Mint ismert, Zelenszkij elnökválasztási kampányában a nyelvtörvény felülvizsgálatát helyezte kilátásba, ehhez képest az ellenzéki oroszbarát erő képviselői támadták azt meg a taláros testület előtt, de beadványuk egy helyben topog. A regnáló hatalom részéről semmilyen politikai szándékot nem lehet felfedezni a nyilvánvalóan alkotmányos jogokat sértő jogszabály felülvizsgálatára, annak módosítására vonatkozóan.

Forrás: Kiszó
További híreink Ukrajnából és Kárpátaljáról itt!


Hasonló cikkek