Fél Romániában tüntettek a korlátozások ellen

Nem tudni, hogy hányan fertőződtek meg a tüntetéseken.

Romániában 24 településen voltak kisebb-nagyobb tüntetések vasárnap éjszaka a járványügyi korlátozások szigorítása ellen, hét esetben a résztvevők száma meghaladta a törvényes előírásokban megszabott százat – közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség a hatóságok összegzését ismertetve.  A csendőrség 219 bírságot szabott ki a szervezőkre és egyes résztvevőkre megközelítőleg 100 ezer lej (7,4 millió forint) értékben, amiért nem tartották be – a fertőzöttebb településeken immár korábban kezdődő – kijárási tilalmat, a gyülekezési korlátozásokat és az egészségügyi előírásokat.

Vasárnapra virradó éjszaka a hatóságok 120 ezer lejre bírságoltak és bezárattak három bukaresti luxus szórakozóhelyet, ahol a korábbi bírságok ellenére, a járványügyi tiltásokat semmibe véve rendszeresen nagyszabású bulikat tartottak.

Romániában vasárnap este lépett hatályba az a kormányhatározat, amely két órával növeli az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, és csökkenti az üzletek nyitvatartási idejét azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a koronavírus-fertőzések terjedési üteme. A kormányhatározat egyebek mellett a klubok, bárok, diszkók és játéktermek működését is betiltja.

Hétfő délután újabb – a járványügyi korlátozások elleni – demonstrációkról számoltak be a hírtelevíziók Románia több nagyvárosából, ezekhez az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is csatlakozott. A nacionalista és vírustagadó szólamokkal frissen parlamenti képviselethez jutott párt szerint Románia forrong, visszaköveteli szabadságát, mert a kormány „fenyegetésekkel, pánikkeltő statisztikákkal és bírságokkal terrorizálja, és szobafogságra ítélte a lakosságot”. Az AUR országos tüntetéssorozatot hirdetett. A hétfő délutáni tüntetések már feszültebb légkörben zajlottak, Bukarestben és Nagyszebenben is dulakodás alakult ki egy-egy igazoltatást megtagadó tüntető és a csendőrök között.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfői jelentése szerint Romániában újabb rekordot döntve megközelítette az 1400-at az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma, ami több mint 93 százalékos telítettséget jelent.

Hétfőn újabb 120 koronavírusos beteg haláláról számoltak be a hatóságok. Kevesebb mint egy hónap alatt Romániában csaknem megkétszereződött a halálesetek száma. Bár a hivatalosan regisztrált új esetek átlagos száma nem érte el az 5500-at (míg tavaly novemberben a 8500-at közelítette), a járványügyi szakemberek az áldozatok és a súlyos esetek gyorsan növekvő számából arra következtetnek, hogy sok tekintetben súlyosabb a helyzet, mint a második hullám tetőzése idején.

Világ tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek