Feladják Coumo támogatását a demokraták?

Amerikai sajtóbeszámolók szerint párttársai közül is egyre többen követelik Andrew Cuomo lemondását és felelősségre vonását miután az elmúlt hetekben hat nő vádolta meg szexuális zaklatással a New York-i demokrata kormányzót számolt be az amerikai sajtó.

Pénteken az Egyesült Államok Kongresszusának több alsóházi demokrata képviselője is csatlakozott azokhoz, akik Cuomo lemondását követelik. Többen is felszólították a kormányzót, hogy távozzon posztjáról, amely – szakértők szerint – a botrányos ügy fordulópontját is jelentheti. Jerry Nadler, a ház igazságügyi bizottságának elnöke kijelentette: Cuomo „elvesztette a New York-i emberek bizalmát. A kormányzónak le kell mondania.”

A New York-i közgyűlés demokrata elnöke csütörtökön megbízta az igazságügyi bizottságot, hogy teljes idézési jogkörrel indítsa el Cuomo felelősségre vonási vizsgálatát. Carl Heastie közleményében azt írta: „Felhatalmazom a közgyűlés igazságügyi bizottságát, hogy indítson el egy felelősségre vonási vizsgálatot Charles D. Lavine elnök vezetésével, amelynek során kivizsgálják a Cuomo kormányzó helytelen viselkedésével kapcsolatos állításokat.” Heastie a kormányzóval szembeni vádakat „komolynak” nevezte.

Az elmúlt hetekben hat nő is szexuális zaklatással vádolta meg a 63 éves politikust. Legutóbb csütörtökön az Albany Times Union című New York-i napilap számolt be egy esetről, amely szerint Cuomo állítólag tavaly a saját rezidenciáján zaklatta az egyik kollégáját. A beszámoló szerint a nőt a kormányzó lakhelyére rendelték azzal az ürüggyel, hogy segítsen megoldani egy problémát Cuomo mobiltelefonjával kapcsolatban. Később – a cikk szerint – a kormányzó benyúlt a nő blúza alá és tapogatni kezdte annak ellenére, hogy segítője arra kérte, hogy hagyja abba. Az ügyet már a rendőrség vizsgálja.

Csütörtökön csaknem 60 New York-i törvényhozó levélben szólította fel Cuomót a lemondásra. Úgy fogalmaztak: „A kormányzó elvesztette a közvélemény és az állami törvényhozás bizalmát.” Mint írták: „Van egy kormányzóhelyettesünk, aki vezetheti a várost a ciklus hátralévő részében. Ez lenne a legjobb a New York-i lakosoknak ebben a kritikus időben. Itt az ideje, hogy Cuomo kormányzó lemondjon.”

Bill de Blasio New York-i demokrata polgármester csütörtökön azt mondta, hogy a vádak fényében Cuomo „már nem szolgálhat kormányzóként”, és a legutóbbi zaklatási vádakat „mélységesen aggasztónak” nevezte. A harmadik ciklusát töltő New York-i kormányzó azonban továbbra sem hajlandó lemondani. Cuomo legutóbb hétfőn jelentette be, hogy semmiképpen nem lép vissza pozíciójából.

A zaklatási botrányokat megelőzően februárban egy szövetségi vizsgálat is elindult Cuomo ellen. Azzal gyanúsítják a demokrata politikust és kollégáit, hogy adatokat titkoltak el a nyilvánosság elől a New York-i idősotthonokban történt – koronavírus okozta – halálesetek számával kapcsolatban. A kormányzó egyik hivatali segédje korábban beismerte, hogy azért kozmetikázták az adatokat, mert attól féltek, hogy azt a republikánusok és Donald Trump elnök felhasználja ellenük és az egész Demokrata Párt ellen.

Világ tükör | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek