Felejtse el az antibakteriális szappant! Ezt használja helyette!

Az antibakteriális szappan a mindennapi használatban nem hatékonyabb sem a bakteriális szennyeződés csökkentésében, sem a fertőző betegségek megelőzésében, mint az egyszerű szappan. Erre egyre több tanulmány világít rá.

P1010232

Számos szappan és kézmosó címkéjén olvashatjuk, hogy antibakteriális hatású, és a sima kézmosók helyet inkább ezeket választjuk, ha szeretnénk csökkenteni a meghűléses időszakban a megbetegedés kockázatát. Ám ezeken a termékeken a legritkább esetben van feltüntetve a hatásspektrumuk, azaz, hogy pontosan mely kórokozókat képesek elpusztítani.  Ráadásul potenciálisan veszélyes kemikáliákat tartalmaznak.

Az egyik legnépszerűbb antibakteriális hatóanyag a triklozán, azonban ezt egyre kevesebb termékben találjuk meg egészségkárosító hatása miatt. Ezt a kockázatos vegyületet triklokarbánnal helyettesítik több termékben is, de ez szintén jelentős mennyiségben szívódik fel a szervezetbe a bőrön keresztül, és valószínűleg hasonló egészségügyi kockázatokat hordoz, mint a triklozán. Az Egyesült Államokban a tervek szerint minden ilyen hatóanyagú antibakteriális kézmosót eltüntetnek a boltok polcairól 2017 év végéig. Természetesen a gyártók azon a véleményen vannak, hogy az antibakteriális szappanok sokkal hatékonyabbak az egyszerű szappanoknál, és nagy szükség van rájuk közegészségügyi okokból, ám az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal, az FDA, valamint a környezetvédők is egyetértenek abban, hogy nem lehet kockázatos vegyi anyagokat tenni azokba a kézmosókba, melyeket az emberek minden nap használnak.

Akik utazás közben szeretnék a kezüket fertőtleníteni, azoknak sem ajánlják a veszélyes hatóanyagú kéztörlőket. Ha nincs lehetőség kézmosásra, akkor alternatívaként inkább az alkoholos hatóanyagú kézfertőtlenítők használata javasolt.

A kézmosás leghatékonyabb módja, ha szappant és folyó vizet használunk, majd szárazra töröljük a kezünket, ekkor távolítjuk el ugyanis a legtöbb baktériumot. Ha csak megmossuk a kezünket, de aztán nem töröljük meg, vagy kézszárítót használunk, azzal nem szabadulunk meg a pórusokban tanyázó baktériumoktól.

Fotó: pixabay.com 

Vélemény, hozzászólás?