Felelős állatvédelemre oktat a székely lógyógyász

Amíg a kommunista hatalom tudomást sem vett az állatvédelemről, a nyugati országokban majmolják a házi kedvenceket, e beteges megoldások helyett egészséges szemléletre tanítja a gyermekeket a csíkszentkirályi, elsősorban lovak gyógyítására specializálódott állatorvos, Nagy Tibor.

A székely férfi számára a hivatása gyakorlása mellett csak két dolog fontosabb: a családja és a Székelyföld. Utóbbi szerinte, gyermekek vállalásával, tisztességes felnevelésével, valamint összefogással megtartható magyarnak, amihez a csíksomlyói Szűzanya segítségét is reméli.

– Magyarországhoz képest Erdélyben, így Székelyföldön is, még mindig sokan foglalkoznak állattartással. Ha valaki látogatást tesz ezeken a csodaszép határon túli területeken, akkor nem is kell csalódnia, mert még mindig gyakran találkozhat a domb- és hegyoldalakon legelésző tehéncsordákkal és birkanyájakkal, mint ahogy nem ritkák az utcákon araszoló szekerek sem. Márpedig ahol ennyi a jószág, ott egy állatorvosnak mindig lesz munkája. Önt is ez motiválta, amikor az állatorvosi pályát választotta?

– Mindig is szerettem az állatokat, de az is biztos, hogy amikor 2000-ben lediplomáztam Kolozsváron, nekem itt, Csíkszentkirályon már másnap volt munkahelyem, az akkori körorvos mellett kezdtem el dolgozni. Emellett szinte rögtön magán állatorvos is lettem, a helyszín azonban maradt Csíkszentkirály, hiszen nekem ez a szülőhazám, ahol elkezdtem, és egyszer majd be is fejezem a pályafutásomat. Ezzel együtt nem itt, hanem a közeli Csíkszentléleken lakunk, mert az édesapám oda valósi, és mi is ott építkeztünk.

A teljes cikket ITT olvashatja.

A címlapfotó illusztráció.


Hasonló cikkek