Felesége elől akarta eltitkolni a tartozását – Azt állította kirabolták

A vádlott, miután korábbi tartozását visszafizette, nem tudott elszámolni felesége felé a hiányzó összeggel, ezért a történteket rablásnak álcázta. Megvágta magát, megrongálta gépjárművét, és még a rendőrségnél is bejelentést tett.

A járásbíróság a vádiratban foglalt tényállást megalapozottnak találta, amely szerint a vádlott 2019. november 27. napján 14 óra körüli időpontban valótlan tartalmú, a büntetőeljárás alapjául szolgáló bejelentést tett a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központjának ügyeletére.

Bejelentése során a vádlott azt állította, hogy 2019. november 27. napján 13 óra körüli időpontban a gépkocsijával a 2109-es számú úton közlekedett. Héhalom határában észlelte, hogy az út szélén egy személygépkocsi áll, amelynek a motorházteteje fel van nyitva és mellette három, általa ismeretlen személy áll. A vádlott abból a szándékból, hogy segítséget nyújtson, a gépkocsijával megállt. Miután az egyik ott tartózkodó személy közölte vele, hogy nincs szükségük segítségre, a vádlott visszaült a gépkocsijába. Ezt követően a vádlottat a három ismeretlen személy követte, majd őt a gépkocsijából erőszakkal kirángatták, és a nadrágjának farzsebéből elvették a pénztárcáját a benne lévő 250.000.-Ft készpénzzel és a vádlott személyes irataival együtt.

Amikor a vádlott az értékeit megpróbálta visszaszerezni, akkor – elmondása szerint – az egyik ismeretlen férfi az arcán egy bicskaszerű késsel megvágta, valamint a gépkocsiját is ugyanezzel az eszközzel megrongálta.

A vádlott fenti valótlan tartalmú bejelentésének hatására a Pásztói Rendőrkapitányság előtt csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt büntetőeljárás indult, mely során az eljáró hatóság átfogó adatszerzést és tanúkihallgatásokat foganatosított.

Az adatgyűjtés során megállapításra került, hogy a vádlott bejelentésében szereplő cselekmény valótlan, a terhelt sérelmére sem rablás, sem más bűncselekmény nem valósult meg. A vádlott a szóban forgó bejelentését kizárólag azért tette, mivel aznap egy általa megnevezni nem kívánt személy részére visszafizette a korábbi 250.000.-Ft-os tartozását és emiatt ezzel az összeggel nem tudott elszámolni a felesége felé. Ennek érdekében találta ki a bejelentésében szereplő sérelmére elkövetett cselekményt, mely során az arcán lévő vágott sérülést egy PVC vágóval magának okozta, valamint saját maga rongálta meg az autójának ülését is.

A Pásztó Járásbíróság – tárgyalás mellőzésével – a hatóság félrevezetésének vétsége miatt a vádlottat 1 év – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte. A bíróság döntése nem jogerős.

birosag.hu

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek