Felesküdött Giorgia Meloni és kormánya

Letette hivatali esküjét az új olasz miniszterelnök. Giorgia Meloni kormányával együtt szombaton a római Quirinale-palotában tett esküt Sergio Mattarella államfő előtt. Meloni az első női és a második világháború vége óta az első szélsőjobb oldali miniszterelnök Itáliában.

 

 

“Nagy nap ez az európai jobboldal számára!”

 

A Meloni-kormány 24 minisztere közül hatan nők, öten pedig szakértőként töltik be a tisztséget, nem képviselnek egyetlen pártot sem.

Az új fogyatékosságügyi miniszter, Alessandra Locatelli elismerte az ország szociális-gazdasági nehézségeit. Aggódik minden nehézséggel küzdő családért. Az új kormánynak tenniük kell értük, tette hozzá.

Számos európai politikus a Twitteren üdvözölte Melonit. Orbán Viktor magyar miniszterelnök az elsők között gratulált Azt írta: “Nagy nap ez az európai jobboldal számára!”

 

Giorgia Meloni együttműködésről biztosította Orbán Viktort

“Köszönöm Orbán Viktor! Kész vagyok az együttműködésre közös és hatékony megoldások megtalálásával azokra a gazdasági, energetikai és biztonsági kihívásokra, amelyekkel Európa szemben találja magát. Cselekedjünk legjobb képességeink szerint!” – jegyezte be Giorgia Meloni mikroblogján. Az olasz média kiemelt hírként kezelte Orbán Viktornak az eskütételt követően szintén Twitteren közölt gratulációját, amelyben a Meloni-kormány megalakulását nagy napnak nevezte az európai jobboldal számára. (MTI)

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt kívánta, hogy az első olasz női miniszterelnök kormánya sikeresen tudjon válaszolni a kor kihívásaira, és együttműködést kért az új olasz vezetéstől a béke érdekében.

 

“Együtt minden nehézséget le fogunk győzni!”

 

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is konstruktív együttműködést remél: “Együtt minden nehézséget le fogunk győzni!” – írta.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke szintén Twitter-üzenetben üdvözölte Melonit, hangsúlyozva, hogy “Európának szüksége van Olaszországra”.

Meloni pártja, az Olaszország Fivérei (FDI) a szeptember 25-i parlamenti választáson aratott győzelmet. Jobboldali szövetségeseivel, Matteo Salvini Liga pártjával és a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette Hajrá Olaszországgal abszolút többsége van a törvényhozásban.

Forrás: euronews.com

A nyitókép illusztráció.

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek