Felfüggesztett fogházbüntetés az úszómesternek – Azt hitte csak búvárkodik a gyerek

A Nyíregyházi Járásbíróság 2019. május 8-án 10 hónap fogházbüntetésre és 1 év úszómesteri foglalkozástól eltiltásra ítélte N. A. vádlottat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. A bíróság a fogházbüntetés végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette.

A tényállás szerint 2016. június 21-én egy gyermektábor keretében a városi fürdőben több gyermek tartózkodott. Az egyik gyermek a csúszdán lecsúszva megérkezett az 1,2 méter mélységű vízbe, ahol felállt, majd néhány másodperc elteltével rángatózni kezdett, s arccal lefelé a vízbe fordult, és lebegett a víz felszínén. Ezt a lebegést észlelte a vádlott, azonban úgy gondolta, hogy a sértett csupán „búvárkodik”. A gyermeket a csúszdáról leérkező három ismeretlen fiatal emelte a medence szélére. A vádlott ezt észlelte, s haladéktalanul megkezdte a gyermek mentését. A gyermek 6 perc 13 másodpercen keresztül volt arccal a vízbe fordulva.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott mulasztása és a gyermek állapotában bekövetkezett maradandó fogyatékosság között nem lehetett megállapítani az ok-okozati összefüggést, azonban a vádlott megszegte a foglalkozása szabályait akkor, amikor a gyermek lebegését észlelve nem gondoskodott a medencéből való eltávolításáról.

A bíróság előzetesen mentesítette a vádlottat az elítéléséhez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

Az ítélet nem jogerős.


Hasonló cikkek