Felfüggesztett fogházbüntetést kért az ügyészség az idős gyalogost elgázoló férfira

Vádat emelt a Balassagyarmati Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt egy 42 éves férfi ellen, aki halálra gázolt egy figyelmetlen idős gyalogost Karancsalján, 2020. május 14-én kora este.

A vád szerint a férfi kifogástalan látási viszonyok mellett haladt az általa vezetett személyautóval Karancsalja lakott területén, amikor egy idős nő kilépett az útra egy parkoló autó mögül. A sértett személy a közeledő autónak háttal indult el az úttest túloldalára. A sofőr a megengedett sebességet átlépve érkezett meg az érintett szakaszra és bár számára akadálytalanul látható volt az úttesten haladó gyalogos, figyelmetlensége miatt mégsem észlelte őt.

A férfi az autó sebességét későn mérsékelte, s bár megpróbálta elkerülni az ütközést, az nem sikerült neki, a gépjármű jobb első részével elütötte a gyalogost. Az idős nő az elütéstől az útpadkára zuhant, súlyos fej- és gerincsérüléseibe a szakszerű orvosi ellátása ellenére később belehalt – részletezte közleményében a Balassagyarmati Járási Ügyészség.

Sziliné dr. Séber Anita főügyészhelyettes kifejtette: – A baleset oka az volt, hogy a vádlottnak a gyalogos úttesten történő keresztül haladásának megkezdését kellő távolságból észlelnie kellett volna, és ekkor késedelem nélkül megkezdett lassító fékezéssel megállíthatta volna járművét, egyben túllépte a számára megengedett legnagyobb haladási sebességet is. Ugyanakkor a néhai sértett is közrehatott a baleset bekövetkeztében, mert átlósan és a kellő körültekintés nélkül akart átmenni az úttesten, megszegve a KRESZ vonatkozó szabályát, mely szerint a gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy a járműforgalmat nem zavarja.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a járművezető ellen a Salgótarjáni Járásbíróságon, melyben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását és a közúti járművezetéstől való eltiltását indítványozta, valamint indítványt tett a nyomozás során felmerült 494.915,- Ft bűnügyi költség vádlott által történő megfizettetésére is.

Nyitókép: illusztráció.


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek