Felháborodtak az oroszok az Eurovízió-eredmény miatt

Az ukrán Jamala nyerte a fesztivált egy háborús dallal, a szakmai zsűri rá szavazott, a közönségnél viszont az orosz dal nyert.

A családja történetéről szóló slágerrel nyert az ukrán Jamala az Euroviziós Dalfesztiválon. Az énekesnő dédnagymamájának történetét mutatta be, akinek egyik gyermeke bele is halt, amikor 1944-ben deportálták őket Krímről, a krími tatárok kényszerkitelepítésekor.

Győzelmét követően Jamala arról beszélt, hogy ugyan szomorú, de örül is, mert szerinte a közönségszavazatok megmutatták, hogy Európa átérzi fájdalmát.

Az ukrán énekesnő a zsűri pontjainak köszönhetően lett első, a telefonos voksoknál a második helyen végzett – a favoritnak tartott orosz versenyző után.

Ukrajnában egyenesen nemzeti hősként ünnepelték a nyertes Jamalát.

Oroszországban viszont több tisztségviselő és újságíró felháborodással fogadta a végeredményt. Az egyik kormánypárti képviselő egyenesen tisztességtelennek nevezte, hogy nem a közönségszavazatokban első Szergej Lazarjev nyert, akinek produkciójába komoly pénzt fektetett az állami média.

Fokozza az indulatokat, hogy az orosz politikusok a győztes slágert egyértelműen aktuálpolitikai töltetűnek tartják. Szerintük Jamala rossz fényben akarja feltűntetni, hogy Oroszország két évvel ezelőtt annektálta a Krím-félszigetet. Emiatt már a nevezéskor megpróbálták kizáratni a dalt.

Az orosz lakosságnak azonban úgy tűnik, tetszett a győztes sláger, hiszen a második legtöbb telefonos szavazatot náluk Jamala kapta.


Hasonló cikkek