Felhívást tett közzé a kisebbségi kormánybiztos a népszámlálás kapcsán

Bukovszky László nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos a februárban kezdődő népszámlálás kapcsán elítéli, hogy politikai témává vált a nemzetiség megállapítására vonatkozó kérdés.

Néhány célzott és hamis kijelentésen kívül az a szóbeszéd terjedt el, hogy összecsapott volt a nemzetiségi hovatartozás megállapítását célzó kérdés előkészítése, amelynél mellőzték a nyilvános párbeszédet, és nem vettek részt benne a kisebbségi szakemberek. A Nemzeti Kisebbségekért Felelős Kormánybiztos Hivatala 2016 óta vett részt a 2021-ik évi népszámlálással kapcsolatos nemzeti akcióterv előkészítésében, amelyet 2017. 3. 1-én hagyott jóvá a kormány.

Az akcióterv többek között startégiai célként határozta meg, hogy fokozott figyelmet kell szentelni azoknak a társadalmi csoportoknak, amelyeknek a számbavétele különleges hozzáállást igényel, miközben ezekbe a csoportokba voltak besorolva a nemzeti kisebbségekhez vagy etnikumokhoz tartozó lakosok is – tekintetbe véve az anyanyelvüket. A feladat indikátorai között szerepelt egy szakértői munkacsoport létrehozása, és magának a metodikának az elkészítése is.

A Nemzeti Kisebbségekért Felelős Kormánybiztos Hivatala a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalával közösen hozta létre az említett munkacsoportot, amelybe az adott témával kapcsolatos szakértőket is delegált a kormány mellett működő nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok bizottsága. A 11 tagú munkacsoportnak az illetékes központi állami szervek képviselői is a tagjai voltak. A munkacsoport csak a 2018-as esztendőben 6 alkalommal ült össze, amely ülésekre külföldi szakértőket is meghívtak – online formában. A közös munka eredményeként egy jogi elemzésekből, nemzetközi ajánlásokból, a környező országok jelenlegi gyakorlatát ismertető dokumentumokból, valamint egy fókuszcsoport – amellyel az új innovatív megoldást tesztelték – eredményeiből álló tanulmánycsomag készült.

2016 óta gyakorlatilag minden esztendőben legkevesebb évi 4 alkalommal napirendre került a 2021-ik évi népszámlálás kérdése, miközben csak a mószertan kérdésével 4 ülésén külön napirendi pontban foglalkozott a bizottság, és 3 határozatot hozott vele kapcsolatban. A nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok bizottsága összesen 15 alkalommal tárgyalt a népszámlálás témájáról.

Forrás: bumm.sk

V4 Panoráma | Pannon Hírnök 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek