Fellendülőben a gumiabroncs-ágazat

Jelentősen nőtt az értékesítés miden termékkörben idén a második negyedévben, lényegében újra a két évvel ezelőtti szinten állnak a gumiabroncsgyártók – közölte a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) gumiabroncs-eladási statisztikái alapján az MTI-vel.

Közölték, hogy a második negyedévi adatok megerősítik az idei első negyedévben elindult pozitív trendet: a gumiabroncs-ágazat egyértelműen fellendülőben van.

A bázisidőszakhoz, 2020 második negyedévéhez képest minden szegmensben növekedést regisztráltak. A növekedés motorja a személyautókra vásárolt gumiabroncsok piaca volt 44 százalékos növekedéssel, ezt követi a tehergépjárművek szegmense 42 százalékos emelkedéssel, valamint a motorkerékpárok és robogók alpiaca, ahol 41 százalékos volt a növekedés. A mezőgazdasági szegmens ehhez képest lemaradásban van, 6 százalékos növekedést ért el.

A 2021-es adatokat összehasonlítva a 2019-es azonos időszaki számokkal látszik, hogy lassan visszaáll az ágazat a járvány előtti szintre. A trendet egyértelműen a négyévszakos abroncsok vezetik

– írták.

A személyautókra való abroncsokból a második negyedévben Európában 50,233 milliót adtak el. Ez utóbbin belül a személygépkocsikhoz gyártott négyévszakos gumiabroncsok értékesítése 75 százalékkal nőtt, a téli abroncsoké 36 százalékkal, míg a nyári gumiabroncsok piaca 36 százalékkal bővült.

A Magyar Gumiabroncs Szövetség 2011-ben alakult meg hét, magyarországi gyártókapacitással, illetve képviselettel rendelkező nemzetközi gumiabroncsgyártó vállalat részvételével. Az itt  tevékenykedő 7 vállalat – az Apollo-Vredestein, a Bridgestone, a Continental, a Goodyear, a Hankook, a Michelin és a Pirelli – mindegyikének van magyarországi önálló nagykereskedelmi egysége, közülük 4 cég hazai gyártókapacitással is rendelkezik, és folyamatosan fejleszt.

A gumiabroncsipar a magyar gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. Az ágazatban foglalkoztatottak száma folyamatosan nő, közvetlenül mintegy 6 ezer, közvetve pedig több mint 15 ezer embernek ad megélhetést. A szövetség becslése szerint a magyar gumiabroncs-iparág a GDP 1,5 százalékát állítja elő. Az ágazat belföldi értékesítésének és exportjának értéke tavaly meghaladta az 529 milliárd forintot.

Üzlet | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek