Felminősítette Magyarországot Moody’s is

Avatar
Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást a Moody’s Investors Service. A Standard & Poor’s szeptemberben, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a magyar államadósságot.

A nemzetközi hitelminősítő egyebek mellett azzal indokolva a lépést, hogy a magyar kormány elkötelezett az államadósság-teher csökkentése mellett, javul a szuverén adósságállomány szerkezete és ezáltal csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

A nemzetközi hitelminősítő kiemelte azt a várakozását is, hogy a legutóbbi időszak kedvező gazdasági teljesítménye a következő években is fenntartható lesz.

A Moody’s péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú futamidejű államkötvény-kötelezettségeinek osztályzatát az eddigi “Ba1″ szintről egy fokozattal “Baa3″-ra javította. Az új osztályzat kilátása stabil.

A “Baa3″ besorolás a Moody’s osztályzati módszertanában a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings által Magyarországra érvényben tartott “BBB mínusz” hosszú távú besorolással.

A Moody’s pénteki lépésével a három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja nyilván Magyarországot. A Standard & Poor’s szeptemberben, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósságot.

A Standard & Poor’s és a Fitch felminősítései nyomán az intézményi befektetők szempontjából Magyarország már a Moody’s pénteki hasonló döntése előtt is befektetésre ajánlott szuverén adósnak számított. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

MNB: megkésett, de elismerő a felminősítés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az elmúlt hónapok felminősítései bár megkésettek, de egyértelmű elismerései azon eredményeknek, amelyeket a magyar gazdaság az elmúlt években ért el.

Az MNB közleményében hangsúlyozta: ezzel már a Moody’s is elismeri az új gazdasági modell eredményeit, köztük a fenntartható növekedés biztosítását. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évek fiskális és monetáris politikai fordulatának köszönhetően markáns javulás következett be a hazai gazdasági mutatók alakulásában és az ország kockázati megítélésében, amelyet a piaci szereplők és a szakértő elemzők már régóta elismernek.

Az elért eredmények közül az MNB kiemelte a külső sérülékenység jelentős mérséklését és a növekedési kilátások javítását, amelyekhez a jegybanki programok is érdemben hozzájárultak azzal, hogy az árstabilitás biztosítása mellett a gazdaság egészének is széles körű támogatást nyújtanak.

A gazdasági fundamentumok stabil javulását figyelembe véve az MNB régóta azt az álláspontot képviseli, hogy szakmailag indokolt és időszerű a magyar adósbesorolás javítása – olvasható a közleményben.

Az MNB szerint a folyamatosan javuló költségvetési, pénzügyi és reálgazdasági folyamatok alapján újabb pozitív értékelések érkezhetnek.

NGM: már mindhárom hitelminősítő elismeri a magyar gazdaságpolitika sikereit 

Immáron mindhárom nagy hitelminősítő intézet és a piaci befektetők is elismerik a magyar gazdaságpolitika sikereit – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A gazdasági tárca közleményében felidézte, hogy 2011 végén a Moody’s volt az első, amely a spekulatív kategóriába minősítette Magyarországot. Emlékeztettek arra, hogy az akkori leminősítések elvágták Magyarországot azoktól a konzervatívabb befektetőktől, akiknek a szabályzata előírja, hogy csak befektetésre ajánlott országok államkötvényeit vásárolhatják meg.

A sikeres gazdaságpolitikának köszönhetően Magyarország minden makrogazdasági mutatója javult az elmúlt években, az államadósság mértéke elismerten csökkenő tendenciát mutat, mindezt már a hitelminősítők sem hagyhatták figyelmen kívül – hangsúlyozták a közleményben.

Elemzők: várható volt a felminősítés

Várható volt a Moody’s döntése Magyarország felminősítéséről az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

 

Related posts:

  1. Magyarország visszafizette az IMF-EU hitel utolsó részletét Magyarország visszafizette a 2008-ban felvett IMF-EU hitel utolsó részletét -…
  2. Lendületben a magyar ingatlanpiac Erős év vár a kelet-közép-európai régió ingatlanpiacára 2016-ban, Budapest…
  3. Egyre fiatalabban kezdjük az öngondoskodás Egyre fiatalabb korban kezdik a készülődést nyugdíjas éveikre a magyarok,…

Hasonló Bejegyzések bitosítva a Yet Another Related Posts Plugin segtségével.

Yarpp


Hasonló cikkek