Felpörgette a nyaralók piacát a járvány

Ráugrottak a beruházók a tóparti­ingatlanpiacra, a Balatonnál a budapestinél is nagyobb ütemben nőtt az új építésű projektek száma az elmúlt két évben.

Tavalyig a Balaton déli, idén viszont már az északi partján lehet olcsóbb új építésű lakásokat, házakat és nyaralókat találni a kínálatban – derül ki az Ingatlan.com által a Világgazdaság számára összegyűjtött adatokból. Az árak 810–909 ezer forint között mozognak négyzetméterenként.

Az eladósorba kerülő új ingatlanokat főként befektetőknek építik a beruházók, és legtöbbjük kiemelkedően jó lokációban, általában a vízpart melletti néhány száz méteres sávban található. Ez természetesen az árakat is alapvetően meghatározza.

Vízpart közelében a legkevesebbet fajlagosan a Velencei-tó partján kérnek egy új ingatlanért, ahol a négyzetméterenkénti ár átlagosan 545 ezer forint, de a tipikus eladási ár ott 80 millió forint felett jár – tájékoztatott Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Mint mondta: a koronavírus-járvány után fajlagosan csak a Velencei-tó partján lettek 6 százalékkal olcsóbbak az átlagos négyzetméterárak (568 ezer helyett 542 ezer forint), a Balatonnál a járványhelyzet nem állította meg a drágulást.

A teljes cikket ITT olvashatja.

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek