Felszólították Karácsony Gergelyt: Balesetveszélyesek a kerékpárutak a fővárosi járdákon

Felszólította a Magyar Autóklub Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy ne büntesse az autósokat, és szüntesse meg az ötletszerűen kijelölt, sokszor balesetveszélyes kerékpársávokat Budapesten – hangzott el az M1 Híradójában.Karácsony Gergely nem hajlandó egyeztetni a kérdésről. A főpolgármester szerint a „közlekedőknek meg kell szokniuk” az új helyzetet.

Szeptember közepe óta a Nagykörút több szakaszán futnak a kerékpársávok a járdán, a gyalogosok között. Ez sok járókelő szerint veszélyes és ijesztő.  Több gyalogos azt mondta szűk a hely, a kerékpárosok pedig nem figyelnek rájuk. Rendszeresen alakulnak ki veszélyes helyzetek, illetve már balesetek is történtek a biciklisták miatt.

Karácsony Gergely szerint viszont biztonságos a nagykörúti közlekedés.

„Azt gondolom, hogy a mostani kialakítás az kellően biztonságos” – mondta az M1 Híradójának.

A nagykörúti kerékpársávokat májusban jelölte ki a főváros baloldali vezetése, akkor a két forgalmi sávból egyet elvéve az autósoktól, ezzel a korábbinál is nagyobb dugók alakultak ki. Később módosítottak a nyomvonalon és parkolóhelyeket szüntettek meg azért, hogy legyen hely a kerékpársávnak, így a parkolás lett még nehezebb.

Emellett több helyen felvezették a kerékpársávot a járdára is, amivel a konfliktusok mellett a gyalogosok kerültek veszélybe.

A főpolgármester szerint ezt meg kell szokni.

„A közlekedőknek meg kell szokniuk az új helyzetet, de ez nagyon gyorsan meg fog történni. Ezért azt gondolom, hogy a lehető legjobb kompromisszumos javaslattal álltunk elő” – mondta a főpolgármester.

Átgondolatlan döntések

A főváros közlekedéspolitikáját az átgondolatlanság és a hirtelen, egyeztetés nélküli döntések jellemzik. A kerékpársávok pedig önmagukban nem teremtenek élhetőbb várost – erről a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke beszélt a Kossuth Rádióban.

Kovács Kázmér úgy fogalmazott: ez a körúti közlekedés átalakításán, egyebek mellett a kerékpársávok járdára vezetéséből is látszik.

„Az a megoldás önmagában, hogy egyszer föl a járdára, egyszer le a járdáról mutatja egyrészt az átgondolatlanságot, másrészt pedig a kitűzött céllal ellentétes irányba hat, hiszen pontosan azt a balesetveszélyt idézi elő, ami a célkitűzés lenne, hogy a közlekedésbiztonságot javítsuk, de a kerékpáros közlekedés ilyen fajta erőltetésével ez nem lesz elérhető” – mondta a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke.

Hozzátette: a körúti forgalom mintegy 2 százalékát adják a kerékpárosok, ezért nem indokolt a sávok kijelölése, azokat vissza kellene adni az autósoknak.

Egyeztetések hiánya

Elkerülhetetlen a körúti helyzet felülvizsgálata, hiszen káosz van pusztán azért, mert Karácsony Gergelyék senkivel sem hajlandók szóba állni – mondta Fürjes Balázs.

Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Kossuth Rádióban kiemelte: megválasztásakor a főpolgármester egészen másról beszélt, akkor részvételiséget ígért a fővárosiaknak, hogy minden döntésbe, azok meghozatala előtt, bevonják őket.

„Ezzel káosz alakult ki. És senkivel nem hajlandó egyeztetni a főváros. Nekünk pedig az a tiszteletteljes javaslatunk, hogy úgyis jön a rossz idő. Október közepe és április közepe között teljesen érthetően a kerékpáros forgalom vissza fog esni. nagyon fog hiányozni az autósoknak az az elvett sáv, már most hiányzik” – mondta Fürjes Balázs.

Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár arra kérte a fővárost, hogy állítsák vissza az eredeti állapotot.

Hozzáfűzte: a kormány ismét kezdeményezte a fővárosnál a közös egyeztető fórum folytatását, amire június után – amikor Karácsony Gergelyék mondták le a találkozót- legközelebb október 15-én lesz lehetőség. A találkozó fő témája a közlekedés lesz.

Forrás: hirado.hu


Hasonló cikkek