Feltárul a pozsonyi zsidóság története

A pozsonyi ortodox zsidó temető és a Szent Miklós-temető határán rendkívül ritka és értékes sírkövekre bukkantak, amelyek eredete egészen a 17. századra nyúlik vissza. Az egyedülálló leletekről a múlt héten tájékoztatott a helyi zsidó közösség.

A Žižka utcai ortodox zsidó temető területén több mint 400 régi sírkövet tártak fel. Az egyedülálló leletekről Tomáš Stern, a pozsonyi zsidó vallási közösség elnöke tájékoztatott április 12-én. A sajtótájékoztatón részt vett Juraj Droba, Pozsony megye elnöke, Zuzana Aufrichtová, Pozsony-Óváros polgármestere, illetve Ján Budaj környezetvédelmi miniszter.

A megtalált sírkövek nemcsak szlovákiai, de európai viszonylatban is kiemelt jelentőséggel bírnak. Történelmi értékük felbecsülhetetlen, mivel minden hasonló lelet növeli a kulturális-társadalmi öntudatot.

A pozsonyi zsidó sírkert története a 17. század utolsó évtizedeibe nyúlik vissza, amikor a Pálffyak, a pozsonyi vár örökös ispánjai engedélyt adtak zsidó alattvalóiknak arra, hogy a várhegy és a Duna közötti telken temetőt létesítsenek. A sírkert 1847-ig a pozsonyi zsidó közösség fő temetkezési helyéül szolgált. Ezt követően az ortodox, később a neológ temetőbe temetkeztek a mai Žižka utcában.

A történelmi zsidó sírkert nagy része 1942–43 között pusztult el, amikor villamosalagutat terveztek építeni a várhegy alá. A sírkert felszámolásáról 1942-ben, a Tiso-féle fasiszta szlovák állam idején döntöttek. A sírokat exhumálták, a sírköveket méltatlan módon kitépték a földből, majd egy szemétgödörbe dobálták őket.

Mindössze 23 sírt hagytak a helyén, amelyek Chatam Sofer 19. századi ortodox rabbi sírja körül voltak, de azokat is betonlappal fedték le. A napjainkban látható Chatam Sofer-emlékhelyet 2002-ben adták át. Ekkor került sor a régi zsidó sírkert fennmaradt részének a felújítására, és az elhanyagolt részek rendbetételére.

A régi temetőből kitépett sírkövekről csaknem 80 évig azt hitték, hogy örökre elvesztek. Mind az esemény, mind a sírkövek lerakatának pontos helye feledésbe merült, ugyanis akik erről tudtak, koncentrációs táborokban vesztették életüket. Az elveszettnek hitt sírkövekre teljesen véletlenül bukkantak rá az ortodox zsidó temető és a Szent Miklós-temető közvetlen határán, ahol az évtizedek alatt felgyülemlett föld- és hulladékréteg, fa és cserje borította őket.

Tomáš Stern, a pozsonyi zsidó vallási közösség elnöke hangsúlyozta, hogy a 18. században a pozsonyi zsidó közösség a történelmi Magyarország legfontosabb zsidó közösségének számított. A feltárt sírköveken található feliratok segítségével számos emberi történet kelhet életre, amelyek mozaikdarabkák formájában egészíthetik ki a pozsonyi zsidóság történetét.

Tervben van a szenci és a szentgyörgyi zsinagóga felújítása, vagy annak a holokauszt-emlékműnek a létesítése, amelyet a régi Tölténygyár (Patrónka) területén kívánnak elhelyezni a közeljövőben.

A leletek között olyan előkelő patríciuscsaládok sírkövei is megtalálhatók, akik egyenes elődjei Heinrich Heine német romantikus költőnek, vagy Marx Károly német filozófusnak. Egy másik, 1724-ből származó sírkő Simon Wolf Oppenheimer sírjáról származik, aki Oppenheimer Sámuel tudósnak, a császári udvar követének, kereskedelmi ügynökének és katonai ellátójának unokája volt.

Értékes, egyben szomorú eseményről tanúskodik Benjamin Wolf Pollak rabbi gyermekeinek kettős sírköve, amely 1719-ből származik, tehát az egyik legrégebbi feltárt sírkő. Figurális ábrázolásaival egyedülállónak számít, és eltér a hagyományos zsidó sírkövektől. Pollak a pozsonyi jesiva (a Tóra tanulmányozásának intézete) egyik alapítója volt.

A szakemberek minden egyes feltárt sírkövet digitalizálnak. A sírkövek egy részét lapidárium formájában tervezik bemutatni Pozsonyban.

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek