Feltételekhez köti Brüsszel a helyreállítási alap elfogadását

Beismerték, amit mindenki sejtet: vagy kottából játszol, és lesz pénzed, vagy nem. és nem lesz pénzed – derült ki az igazságügyi biztos HVG.hu-nak adott interjújából

Az Európai Bizottság mindaddig nem fogja jóváhagyni a magyar nemzeti helyreállítási tervet, amíg az Orbán-kormány nem hajt végre igazságügyi reformot és ad megfelelő garanciákat arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően ki is vizsgálják a nemzeti hatóságok – nyilatkozta Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos az Eurologusnak.

Reynders a legújabb jogállamisági jelentés apropóján adott interjút hétfőn három sajtótermék – köztük az HVG EUrologus – munkatársainak. Ebben kijelentette: „minden más eszközt be fogunk vetni”, ha azt látják, hogy a jogállamiság brüsszeli normái sérülnek, és azt is, hogy Magyarország és Lengyelország esetében rendszerszintű jogállamisági problémák vannak.

Emiatt a biztos megígérte:mindent be fognak vetni annak érdekében, hogy ezek megszűnjenek. „Be kell vetnünk az összes eszközt: hetes cikk szerinti eljárás, kötelezettségszegési eljárás, és legújabb fejleményként az uniós támogatásoknak feltételt támasztó jogállamisági mechanizmus, és a tárgyalások a helyreállítási alapról. Ez már nem a megelőzésről szól, hanem a szankciókról” – tette hozzá az EUrológus szerint.

Az EUrologus külön rákérdezett az interjúban, hogy ez azt jelenti-e, hogy addig, míg a magyar kormány nem hajt végre mélyreható igazságügyi reformot, nem lesznek uniós támogatások, erre Reynders határozott választ adott: „Igen, de ezt már megmondtuk tavaly is. Most csak ezt ismételjük. Elég logikus, hogy a reformok hiánya aggaszt minket. Konkrét reformtervekre, új törvényekre van szükség, hogy lássuk a valódi elkötelezettséget.”

A magyar kormány szerint azonban a magyar gazdaság az uniós támogatások nélkül is elég erős.


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek