Felújítják a kiskőrösi tájházat

Nagyon ráfért a felújítás a kiskőrösi Szlovák Tájházra, ugyanis a mestergerenda meghajlott és a nádtetőt is javítani kellett. Pályázati támogatással a munkák nagyobb részével már elkészültek.

Az elmúlt hetekben több munkafázis valósult meg. A födémszerkezet nagyon rossz állapotban volt már. A statikus javaslata alapján a szarufákat kicserélték a héjazat alatt. Azaz a nádfedelet nem bontották meg, a vastag saralást azonban el kellett távolítani, majd visszajavítani. A födémszerkezetet kicserélték, a beépített faanyagot speciális anyagokkal lekezelték. Időközben kiderült, hogy a nádfedelet is védeni kell, a régi tetőborítást új náddal vastagították meg a kivitelezők. Az oromdeszkázat egyes elemeinek cseréjét is el kellett végezni, illetve festeni. -írja a Baon.hu

A ház, a 19. századból maradt fenn, 1839-ben építették, az elmúlt évtizedekben többször is költöttek már rá de a nagy felújítás most a hetekben történik. Dr. Filus Erika a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója elmondta, hogy az épület nemcsak a klasszikus tájház funkciót tölti be, hanem közösségi térként is szolgál az udvarán kialakított kemencével és a nyitott színnel. Jelentősége meghatározó, tavalyelőtt a Magyarországi Tájházak Szövetsége itt rendezte meg a Tájházak Napja elnevezésű országos rendezvénysorozatának nyitóünnepségét. Az épület 1977 óta tájház. A felújítást segítette elő a Teleki László Alapítvány Népi Építészeti Programja, amelynek a keretében a kiskőrösi önkormányzatnak sikerült szakmai előkészítésre és felújításra pályáznia. A konstrukció nagyon jó, mivel az igényeket külön lehet bontani.

Kiskőrös vezetése a szívén viseli a tájház sorsát. A képviselő-testület tagjai egyöntetűen megszavazták a pályázatban történő részvételt, illetve az önrészt is azonnal biztosították. Az első ütem önrésze ötvenszázalékos volt, a felújításé húsz, míg nyolcvan százalékot a program finanszírozott.

Forrás: baon.hu

Juhász Márta

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek