Felújítják a Made in CzechoSlovakia márkát

A Made in CzechoSlovakia kereskedelmi márka felújítását tervezi a prágai Ceská Exportní Banka (CEB) és a szlovák Eximbanka. A két bank együttműködési szerződést írt alá kedden Pozsonyban, amely a márka felújítását is lehetővé teszi – közölte a CEB Prágában.

A megállapodás szerint a Made in CzechoSlovakia márka felújítása utalás a két ország közös múltjára a külkereskedelem és az ipar területén. A két bank a jövőben szorosan együtt kíván működni a harmadik országokba irányuló cseh, illetve szlovák kivitel támogatásában. Ezekben az országokban a szakértők és a diplomaták szerint továbbra is jó neve van a Made in Czechoslovakia márkának, amelyben azonban a múlttól eltérően Szlovákia nevét nagy S (Sz)-betűvel fogják írni.

Andrej Kiska szlovák államfő júniusi csehországi látogatása alkalmával kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, hogy ez a márka már a múlté, s jelenleg mindkét ország saját neve alatt kíván pozíciókat szerezni magának a külföldi piacokon. Ennek ellenére tény, hogy a múltban a Made in Czechoslovakia márka használata több ízben is felmerült, s például Robert Fico szlovák miniszterelnök is támogatta ezt az elképzelést.

Az állami kézben lévő CEB feladata a cseh kivitel támogatása. A bank által támogatott kivitel 44 százaléka jelenleg Oroszországba irányul. A második helyen Törökország áll 15 százalékkal, majd Grúzia, Azerbajdzsán és Ukrajna következik. Az európai uniós tagállamokba irányuló kivitel támogatásának 16 százaléka Szlovákiára esik.

A legnagyobb támogatást a szlovákiai Mohi atomerőmű tervezett 3. és 4. energiablokkjának felépítésére készített cseh projekt kapta. A hitel értéke 630 millió euró. A CEB egyébként is külföldön elsősorban a cseh energetikai projekteket támogatja.


Hasonló cikkek