Felújítják a műemléktemplomot Boldván

Megkezdődött a református templom tetőszerkezetének felújítása. A település pályázaton nyert 38,5 millió forintot; ebből most a tetőhéjazat cseréje valósul meg, mely során az elavult fazsindelyek helyére műemlék pala kerül majd.

 

A műemléktemplom Boldván Fotó: MTI
A műemléktemplom Boldván (Fotó: MTI)

 

Boldva két és fél ezer lakosú község Miskolc közelében. Nevét több történelmi jelentőségű forrás megemlíti, már Anonymus krónikájában is szerepel „iuxta fl.Buldua” szöveggel. Az egykori bencés apátsági templom a XII. században épült, román stílusban, majd a XIV. században gótikus elemekkel lett kiegészítve, a XVI. század vége óta a reformátusoké. Ma az egyik legjelentősebb műemlékünk, ugyanis ennek monostorában írták 1200 körül első összefüggő nyelvemlékünket, a Halotti beszédet és könyörgést, mely a Pray-kódexben található (kezdő sorai: „Látjátuk feleim, szümtükhel, mik vogymuk. Isá pur és chomuu vogymuk”).

Az 1983-ban befejeződött régészeti feltárás óta láthatók az egykori monostor maradványai, valamint a 12 méter átmérőjű körkápolna alapfalai is. A templom – a művelődéstörténeti jelentősége miatt – erős turisztikai vonzerővel bír, ezért a helyi önkormányzat a tetőszerkezet cseréje után, pályázati források segítségével a külsejét is szeretné felújíttatni.

 

Szöveg: Vona Ildikó


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek