Felülteljesített a magyar részvénypiac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 58,62 pontos, 0,17 százalékos emelkedéssel, 34 836,82 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 4,9 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője elmondta, pénteken a hazai részvénypiac ismét felülteljesítő volt a fontosabb nemzetközi indexekkel szemben, és pluszban zárt.

Az elemző rámutatott arra, pénteken mozgalmas volt a nemzetközi kereskedés. Az amerikai indexek estek. Szerinte ez főleg annak tudható be, hogy a vártnál jobb lett a délután közzétett amerikai munkaerőpiaci adat, és a befektetők úgy látják, ez csökkenti az esélyét az Amerikai Egyesült Államokban egy újabb fiskális ösztönző intézkedéscsomag megszavazásának. Így eladási hullám indult az amerikai tőzsdén.

A Richter pénteken közölte a BÉT honlapon, hogy a méhmióma kezelésére alkalmazott gyógyszere, az Esmya forgalombahozatali engedélyének visszavonását javasolta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) legutóbbi értékelését követő új ajánlásában. A készítmény forgalmazását még idén márciusban kellett felfüggeszteni. Az értékelési eljárást legkésőbb szeptember 30-ig kell lezárni.

A bejelentés látványosan nem hatott a cég papírjainak árfolyamára. Richter-papírok ára 20 forinttal, 0,28 százalékkal 7200 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,1 milliárd forintot ért el.

A Mol 16 forinttal, 0,96 százalékkal 1 691 forintra erősödött, 549,3 millió forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 10 forinttal, 0,10 százalékkal 10 140 forintra csökkent, forgalmuk 2,9 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,39 százalékkal 355 forintra esett, forgalma 100,6 millió forint volt.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3440,86 ponton zárt pénteken, ez 4,31 pontos, 0,13 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.


Hasonló cikkek