Új iskolabuszokat kapnak a szórványterületen lévő magyar alapiskolák

Ősztől iskolabuszokat, számszerint 16 közlekedési eszközt helyeznek üzembe azokban a magyar tannyelvű alapiskolákban, amelyek egy idő óta regionális gyűjtőiskolaként szolgálnak Szlovákiában. Nagyszarva, Hetény, Nagysalló, Léva, továbbá Ipolyság, Ipolyvisk, Ipolynyék, Ipolybalog, Ipolyvarbó, valamint Losonc, Rozsnyó, Szepsi, Kassa, Bodrogszerdahely és Nagykapos részesül ilyen jellegű támogatásban.

Az iskolabuszok célja, hogy az érintett területeken segítsék az alapiskolák biztonságos elérését, és megkönnyítsék a szülők iskolaválasztási döntését. A Rákóczi Szövetség, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Szövetség párt közös sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a nagysallói művelődési központban, amelyen részt vett néhány iskolaigazgató is. „Szlovákiában a magyar iskolákba 321 gyermekkel többet írattak be a szülők. Gyakorlatilag 3 százalékkal nőtt a magyarok által lakott járásokban a magyar iskolába lépő gyerekek aránya az összeshez képest” – mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

Csáky Csongor kiemelte továbbá, hogy a Rákóczi Szövetség az elmúlt évben sokat dolgozott azon, hogy találjon egy olyan eszközt, amivel hozzá tud járulni a meglévő programjain túl ahhoz, hogy a magyar iskolába járó gyerekek számát növeljék. Nem volt könnyű kiválasztani azokat a településeket, ahová első lépésben megrendelték az iskolabuszokat. A Rákóczi Szövetség az iskolabuszok üzemeltetését is felvállalja. Tizenegy 9 személyes, illetve öt 24 személyes iskolabuszt adnak át ősszel.

Forró Krisztián, a Szövetség párt elnöke hangsúlyozta, életerős közösséget alkot a felvidéki magyarság. Egyúttal köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek és a magyar kormánynak a támogatásért. Több, mint kétszáz gyermeknek az iskolába járását tudja majd segíteni az iskolabuszok beszerzése.

Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy a népszámlálási eredmények fényében is érezhető, hogy a Léva és Ipolyság környéki községek gondban vannak. A szülők nemegyszer kénytelenek a lakóhelyüktől távolabbi iskolákba hordani a gyerekeiket, vagy a közeli szlovák alapiskolát választják. Miközben a kis elsősök utaztatása, elszállítása a háztól az iskoláig és vissza, néhány országban már alapkövetelmény.

Forrás: ujszo.com

Fotó: Somogyi Tibor felvétele

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek