Fenntarthatósági expó Budapesten, nyugdíjemelés, lakossági napelem-pályázat

Ezek voltak a 49. hét fontosabb gazdasági eseményei Magyarországon

A hét fontosabb gazdasági eseményei. 

PannonHírnök / Nueco 2021. 12. 10.

 „Az elhasznált elektronikai eszközök az életünk részei, ez nem fog megváltozni. Jelentős mennyiség a szemétbe kerül, ugyanakkor arany, ezüst van benne és ezek az anyagok visszanyerhetők. Magyarországon épülni fog olyan vállalat, amelyik képes lesz erre. (…) Előbb-utóbb minden állam rákényszerül az új technológiák használatára a szabályváltozások, a lakosság nyomása, a fiatalok érdekérvényesítése miatt. (…) Bizonyos erőforrások kimerülőben vannak, és ha Kína beszünteti például az egyre fogyó ritka földfémek exportját az ott élők életszínvonalának növelése érdekében, Európának nem nagyon lesz más választása, mint újrahasznosítani a most még eldobott, szemétre hajított hulladékokat” – ezt Áder János köztársasági elnök mondta a Planet Budapest 2021 fenntarthatósági expó rendkívül pozitív fogadtatása kapcsán a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorban. 

Előzmények

Az előző összefoglalónkat a Greenwashing, adósság előtörlesztés, gazdasági újraindítás – Ezek voltak a hét fontosabb magyar gazdasági eseményei című cikkben olvashatják, melyből többek között kiderült az is, hogy mit jelent a greenwashing, milyen intézkedésekkel segíti a kormány a gazdasági újraindítását. A PannonHírnök gazdasági híreit a portál Gazdaság rovatában olvashatják.

Az elmúlt hét fontosabb gazdasági eseményei

Rendkívül pozitív volt a Planet Budapest 2021 fenntarthatósági expó fogadtatása

A résztvevők körében készült közvélemény-kutatás eredményei szerint a megkérdezettek több mint 90 százaléka jó törekvésnek tartotta az expó magyarországi rendezését, 87 százalékuknak tetszett a vállalkozók termékeit, ötleteit bemutató és több mint 90 százalékuknak a 11 élményszigeten a fenntarthatóság kérdéseivel foglalkozó kiállítás – mondta Áder János a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorban, számolt be róla a hirado.hu. A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

Áder János elmondta, az expón azzal a kérdéssel is találkozott, hogy miért nem lehet állandóvá tenni ezt a kiállítást. A látogatók és a kiállító cégek is rendkívül pozitívan értékelték a Planet 2021 Fenntarthatósági expó és világtalálkozó eseményét.

Úgy vélte, az esemény diplomáciai szempontból is eredményes volt: a kormánytagok jelentős része megjelent a helyszínen, és legalább 240 olyan tárgyalás volt, ahol miniszterek, államtitkárok velük azonos rangú vendéggel vagy vállalati vezetőkkel tanácskoztak.

A 183 kiállító cég kétharmadának keddig beérkezett adatai alapján több mint 3 ezer olyan tárgyalás történt, amely a látogatók kíváncsiságát, érdeklődését, esetleges vételi szándékát tükrözte – mondta Áder János. Hangsúlyozta: személy szerint elégedett a visszajelzésekkel és a látottakkal, de fontosabb a látogatók elégedettsége és a kiállítók pozitív nyilatkozatai.

Az elhasznált elektronikai eszközök az életünk részei, ez nem fog megváltozni. Jelentős mennyiség a szemétbe kerül, ugyanakkor arany, ezüst van benne és ezek az anyagok visszanyerhetők. Magyarországon épülni fog olyan vállalat, amelyik képes lesz erre – tette hozzá. Hangsúlyozta: előbb-utóbb minden állam rákényszerül az új technológiák használatára a szabályváltozások, a lakosság nyomása, a fiatalok érdekérvényesítése miatt.

Bizonyos erőforrások kimerülőben vannak, és ha Kína beszünteti például az egyre fogyó ritkaföldfémek exportját az ott élők életszínvonalának növelése érdekében, Európának nem nagyon lesz más választása, mint újrahasznosítani a most még eldobott, szemétre hajított hulladékokat – mutatott

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió kötelezettségként írja elő a tagországoknak a különböző hulladékok gyűjtési arányának javítását. „Ha már kötelezettség és a gazdasági, üzleti kényszer is ebbe az irányba visz bennünket, jobb előbb lépni, mint várni, hogy egyszer csak történik valami” – tette hozzá.

Áder János kitért rá, hogy a fenntarthatósági expóra készült ezüstözött érmékhez újrahasznosított röntgenfelvételekből jutottak ezüsthöz. Egy tonna röntgenpapírból egy kilogramm ezüstöt tudtak visszanyerni – fűzte hozzá.

Kiemelte, hogy ebben a régióban még nem rendeztek ilyen fenntarthatósági expót, „erre más országok részéről nem is nagyon volt törekvés”. Áder János a fiatalokról szólva kiemelte, hogy A jövő hősei című kalandpark feladatait 5 ezren oldották meg, a részvételre ötszörös volt a túljelentkezés. A lelkesedés óriási volt a 16 év alattiak körében, de a 16-18 évesek, illetve az idősebbek körében is nagy volt az érdeklődés.

Fontosnak nevezte, hogy a fiatalok elgondolkodjanak, ha nincs szükségük újabb ruhára, akkor ne vásároljanak újra és újra, hanem segítsék a környezet védelmét. A „dobd el” kultúra elhagyásához egy szemléletváltásra van szükség, a felesleges vásárlás mellőzése érdekében – fogalmazott a köztársasági elnök.

A klíma- és a vízválság, a biodiverzitás és a termőföld minőségének romlása nemcsak megoldásra váró probléma, hanem óriási piaci, üzleti lehetőség is a technológiafejlesztésben élen járó országoknak – mondta.

Az államfő a folytatásról szólva elmondta: tervezik, hogy az eseményt két évente megrendezik.  A cél az, hogy a kérdésekre újabb válaszokat adó, újabb innovációkat bemutató, a látogatókat informáló, nekik reményt felmutató rendezvénysorozatnak adjanak otthont – fogalmazott Áder János.

230 milliárd forintnyi pályázat indul a vidéki településeknek

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz mostani felhívásai a helyi gazdaságfejlesztést, a szociális célú lakásépítést, az útfejlesztést és a helyi egészségügyi fejlesztéseket célozzák. Valamennyi pályázat a megyék saját, helyben megszületett fejlesztési elképzeléseit támogatja.

Öt százalékos nyugdíjemelés lesz 2022 elején

Két százalékkal magasabb emelés jön a korábban tervezettnél. „A költségvetés egy 3 százalékos inflációt jelzett előre, erre épült a 2022. január 1-től esedékes nyugdíjemelés mértéke is. Azonban azóta az inflációról tudjuk, hogy magasabb lesz. A jegybank megküldte nekünk az inflációs előrejelzését, ebben azt mondja, hogy a 2022-es évben az infláció éves átlaga 5 százalék lesz” – erről beszélt egy képviselői kérdésre válaszolva a kormányfő a Parlamentben hétfőn délután.

Ezért döntött a kormány arról, és hamarosan rendeletben ki is fogom adni, hogy a következő évben január 1-től a nyugdíjakat nem 3, hanem 5 százalékkal fogjuk emelni”– jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A korábban tervezettnél és vártnál tehát 2 százalékkal magasabb nyugdíjemelésre számíthatnak az idősek.

Világszínvonalon

Magyarország élen jár a digitális vízgazdálkodás területén. A Belügyminisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetői és munkatársai 14 ország – Algéria; Angola; Bosznia-Hercegovina; Egyiptom; Jemen; Kambodzsa; Kirgizisztán; Kuba; Palesztína; Paraguay; Sierra Leone; Szaúd-Arábiai Királyság, Uganda – és az ENSZ képviselőivel folytattak tárgyalásokat az aszálymonitoring és -előrejelző rendszer adaptációs lehetőségeiről. A megbeszélések Mongóliával és Kenyával pedig már a próbaállomások kijelöléséről folynak.

Az Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszer jelenleg 112 állomáson működik Magyarországon, adatokat szolgáltat a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság és a termelők számára. Az állomások – többek között – mérik a talaj nedvességét és hőjét, a léghőmérsékletet, a szélerősséget, a csapadék mennyiségét valamint a relatív páratartalmat.

Az adatok valós időben a https://vizhiany.vizugy.hu/ és a http://aszalymonitoring.vizugy.hu oldalakon érhetőek el, így a szakemberek azonnal tudnak reagálni a kialakult helyzetekre, például a mezőgazdasági vízpótlásra aszály idején vagy a védelmi intézkedésekre az árvizek megelőzése érdekében. A fejlesztésnek hazánkban már több száz felhasználója van, számuk folyamatosan növekszik. Az oldalak látogatottsága idén meghaladta a hétezret, a látogatók között egyre több a magyarországi gazda illetve őstermelő.

Új elemekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár

Új elemekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár – jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden a Hungarikum Bizottság keddi ülését követő sajtótájékoztatón

Elmondta, az eddigi 79 hungarikum mellé három új került a bizottság döntése értelmében: a szentesi paprika, a magyar cifraszűr és a hagyományos fejfák a Kárpát-medencében. Nagy István hangsúlyozta, a hungarikumok a magyar értékeket, a magyarság kiemelkedő teljesítményét ismerik el. A szentesi paprika Hungarikum Gyűjteménybe kerülésével kapcsolatban ismertette, hogy az étkezésipaprika-termelés évtizedek óta meghatározó tevékenység a dél-alföldi régióban.

Eredetvédett termékként „szentesi paprika” néven 2014 tavasza óta értékesítik, amikor az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé nyilvánította az elnevezést. Az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, a kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára terjed ki. A miniszter hozzátette: a termelési kultúra kialakulásában jelentős szerepük volt a bolgár kertészeknek is, munkájuk előtti tisztelgés az, hogy a szentesi paprikát beemelték a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Az agrárminiszter szerint a magyar cifraszűr olyan kabátféle, amely nemcsak az egyik legszebb magyar népi ruhadarab, de nemzeti szimbólum is. Ismertetése szerint a korábban szürke viselet a XIX. században új életre kelt, díszessé vált, szó szerint “kivirágzott”. A cifraszűr lett a legények kötelező öltözetdarabja esküvőre, sőt egyes helyeken csak cifraszűrben járhattak lányos házakhoz udvarolni. A legény a cifra köpenyt mintegy véletlenül ottfelejtette az udvarlása helyszínén, és akinek reggelre kiakasztották a szűrét a tornácra, annak más lányos ház után kellett néznie – emlékeztetett Nagy István.

A hagyományos fejfák a Kárpát-medencében hungarikummal kapcsolatban a miniszter kiemelte, a magyarság hagyományosan fa sírjeleket állított temetőiben. A harcosnak kopjafa „járt”, ami sírhantjába szúrt lándzsájának díszesen faragott tartója volt. A lándzsák eltűnésével mindenkit fejfával búcsúztattak. A XVIII. században „fejéhez való fa” és „főtől való fa” néven említik az írások ezeket a sírjeleket, amelyek elsősorban a protestáns vidékeken jelölik a sírokat. Ahol erős maradt a magyarság nemzettudata, ott a mai napig őrzik és ápolják a régi fejfákat, de még újak is kerülnek a temetőkbe. A sírkertekben álló faragott fejfák ékes bizonyítékai a magyarság Kárpát-medencei jelenlétének – részletezte Nagy István.

Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos elmondta, a bizottság döntése értelmében három kiemelkedő nemzeti érték került a Magyar Értéktárba.

Köztük a magyar kocsizás és fogathajtás, amelynek kultúrája világhírű, és nemcsak nemzeti kulturális érték, de a világon egyedülálló eszköz-rendszerrel, és stíluselemekkel büszkélkedhet. A komáromi vár és erődrendszer történelmi jelentősége mellett olyan építészeti alkotás is, amely a közép-európai erődépítés mára egyetlen megmaradt kiváló eleme. Bekerült a Magyar Értéktárba a komáromi szekeresgazdák hagyománya is, amely a mai napig élő tradíció – mondta a miniszteri biztos.

Jelentősen növeli pénzügyi tartalékait Magyarország

A kormány úgy döntött, hogy egyes beruházásokat később valósít meg, ezzel jelentősen, összesen 350 milliárd forinttal növeli Magyarország idei évi pénzügyi tartalékait.

Dömötör Csaba bejelentette, hogy elindult az eddigi legnagyobb hazai napelemes pályázat

Hétfőn elindult az eddigi legnagyobb hazai napelemes pályázat. 35 ezer család kaphat százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást. A 200 milliárdos pályázat az átlagbér alatt keresőket segíti, és az is szempont, hogy hány gyereket nevelnek – írta közösségi oldalán Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, írja a hirado.hu.

Dömötör Csaba azt is elárulta, hogy kétféle műszaki megoldásra lehet pályázni:

A saját fogyasztást fedező, tetőre helyezett napelemes rendszerre lehet igényelni legfeljebb 2,9 millió forintot. A tetőre helyezett napelem mellett hőszivattyús fűtési rendszerre, villamosenergia-tároló beépítésére és nyílászárók cseréjére is lehet pályázni. Erre legfeljebb 11,3 millió forint kapható. További fontos tudnivaló az, hogy energetikai tervezésre eddig a támogatás öt százalékát lehetett fordítani, ezt most 10 százalékra emelték – hangsúlyozta az államtitkár.

A pályázat Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyékben indul, de a következő hetektől valamennyi megyében lehet majd pályázni. Az igényléseket az ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani.

A napelem-telepítési program több stratégiai célt is szolgál: segíti a saját lábon állást az energiaellátásban, csökkenti a környezetre nehezedő terheket, és jelentősen csökkentheti a családok kiadásait

Az elmúlt héten a PannonHírnök oldalán megjelent gazdasági híreket a  Gazdaság Belföld rovatában is elolvashatja

Alig mozdult a forint árfolyama a jegybanki lépésre

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön újabb 20 bázispontos emeléssel 3,30 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Tovább

Pénteken megkezdődik a kereskedés az Eprolius Ingatlan Nyrt. részvényeivel

A társaság tájékoztatója szerint üzleti tevékenységének fókuszában magyarországi, Budapesten kívüli, kiskereskedelmi ingatlanok és részben magyarországi ipari ingatlanok bérbeadása áll. Tovább

Magas forgalom mellett gyengült a BUX

Gyakorlatilag alig mozogtak a nagy papírok, amelyek közül csak a Magyar Telekomról érkezett hír, amely szerint értékesíti egyik leányvállalatát (Pan-Inform Kft.-t) a magyar államnak. Tovább

A Pilisi Parkerdő 3 milliárd forintból fejleszti turisztikai kínálatát

A Pilisi Parkerdő jelentős, az aktív kikapcsolódást segítő szabadidő-turisztikai fejlesztéseket valósít meg, jövő év végéig 3 milliárd forint értékben. Tovább

Okos mérőórákat szereltek fel a Zalavíz ezerötszáz fogyasztójánál

Az eszközök egyebek mellett képesek a vízszivárgások azonnali észlelésére és a csőtörések előrejelzésére. Tovább

Jó napot zárt a magyar tőzsde

A vezető részvények közül az OTP volt a legerősebb, a banki részvény a forgalomban is dominált. Egyéni céges hírek nem érkeztek – tette hozzá. Tovább

ITM: mától lehet benyújtani a lakossági napelemes pályázatokat

A felhívás először a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében élők számára nyílik meg. Tovább

Így indította a hetet a BÉT – Alacsony forgalom, csökkenő BUX

A nap folyamán egyedül az OTP-nek volt a jelentősebb forgalma, jóval meghaladta a 3 milliárd forintot, ezzel kimagaslik a többi papír közül. Tovább

Heti makronaptár – Inflációs, idegenforgalmi, ipari statisztika jelenik meg a jövő héten

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma is. Tovább

Óbudai Autójavító Kft.: nő a járműeladás az idén

Új autóból 1130-at, használtból 110-et adnak el az előzetes adatok szerint, a tavalyi 1016, illetve 120 jármű után. Tovább

A heti gazdasági összefoglalót a PannonHírnökkel együttműködésben a Nueco készítette.

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek