Fényévnyire van Ukrajna a NATO tagságtól

Petro Porosenko azt kifogásolta az Ukrajna elnöke és a NATO főtitkár találkozója kapcsán, hogy Ukrajna nem kérte felvételét az alianceba. És miközben Stoltenberg és Zelenszkij egymással tárgyalt, Bogdan Jaremenko parlamenti képviselő azt magyarázta el Porosenkonak és csapatának, hogy Ukrajna miért van még fényévnyire a NATO-ba lépéstől, írja a strana.ua.

A Nép Szolgája parlamenti frakciójának tagja azzal kezdte az indoklást, hogy Ukrajna eddig soha nem teljesítette a NATO vagy az EU által támasztott elvárásokat, például nem született meg az SZBU-ról és a kémtevékenység szabályozásáról szóló törvény. Továbbá Porosenko állításával ellentétben Ukrajna nem a NATO keleti határvidéke, ezért semmiféle kötelezettségei nincsenek a szervezet irányába.

A közeli években semmilyen realitása nincs annak, hogy Ukrajna tagja legyen a NATO-nak vagy az EU-nak. Erről még csak párbeszédek szintjén sincs szó.

Az Észak-Atlanti szervezetben realitást ismerő politikusok ülnek, akik jól látják, hogy nem szabad az orosz medve bajszát cibálni azzal, hogy Ukrajnát felvegyék a NATO tagjai sorába.

Az a tény is kizárja a reális közeledést, hogy Ukrajna tele van belső megoldatlan konfliktusokkal. Elegendő csak a Krímet és a Donbaszt említeni. A Krímen például jelentős orosz haditámaszpont van. Ha Ukrajna saját részének tekinti a félszigetet, akkor a NATO hogyan fogadhatná el egy olyan ország tagságát, amelynek területén orosz hadi támaszpont található? Arról nem is beszélve, hogy nem lehet tagja a NATO-nak egy olyan ország, amelynek a területén harci cselekmények zajlanak.

Az esetleges csatlakozás pedig komoly konfrontációhoz vezetne Oroszországgal, amely aligha tűrné el, hogy közvetlen szomszédja NATO tagállam legyen. Jaremenko szerint egy ilyen háborús konfliktusra nincs szüksége a Nyugatnak.

Ukrajna számára tehát a legjárhatóbb út, ha kívül marad a különféle blokkokon és, ha kissé kényszerből is, de a semlegesség politikáját választja.

Forrás: KárpátHír/Strana


Hasonló cikkek