Ferenc pápa Csíksomlyóra látogat

Román lapokra hivatkozva azt írja az Azonnali, hogy pár hónapon belül Ferenc pápa Romániába fog látogatni.

Május 31-től látogat keleti szomszédunkhoz a vallási vezető, ahol a magyarok lakta Csíksomlyóra is ellátogat. 

“A székely zarándokhely mellett Ferenc pápa Balázsfalára is el fog látogatni, itt van ugyanis a román nyelvű, de Rómához tartozó görögkatolikus egyház érseki központja”

– írja a lap, mely szerint a pápát a püspöki szinódus tavaly májusban hívta meg.

A görögkatolikusok abban reménykednek, hogy maga a pápa fogja celebrálni azt a szentmisét, amelyen boldoggá avatnak hét mártír püspököt: Valeriu Traian Frenþiut, Iuliu Hossut, Alexandru Rusut, Ioan Bãlant, Ioan Suciut, Vasile Afteniet és Tit Liviu Chinezut, akik a sztálinista diktatúra éveiben lelték halálukat börtönben.

Klaus Johannis román elnök még tavalyi vatikáni útja idején hívta meg a pápát, aki akkor megígérte, hogy elmegy. Az ország utoljára 1999-ben látta vendégül Vatikán és a római katolikus egyház fejét, akkor még a II. János Pál pápa személyében.

Az erdélyi magyarok némiképp sérelmezték is akkor, hogy a lengyel származású pápa csupán Bukarestbe látogatott el, holott holott Romániában sokkal több magyar nemzetiségű római katolikus él, mint román, így Gyulafehérvár számít országon belül a legnagyobb római katolikus központnak.

Forrás: 888.hu


Hasonló cikkek