Ferenc pápa elfogadta Magyarország meghívását

Hivatalossá vált az, amit eddig csak sejteni lehetett: a katolikus egyházfő ott lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén

Az Országos Sajtószolgálaton keresztül Semjén Zsolt jelentette be azt, hogy immár hivatalos lett a pápa szeptemberi látogatása.

„Örömmel hallottuk Ferenc pápa bejelentését, hogy elfogadta a Budapestre szóló meghívást, és tisztelettel várjuk őt szeptember 12-én a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséje alkalmából.

A Szentatya látogatásának részleteiről az ilyenkor szokott módon folytatódnak az egyeztetések. Várakozással tekintünk a katolikusok nemzetközi találkozója elé és a kormány minden szükséges segítséget biztosít annak sikeres lebonyolításához” – áll a vasárnap kiadott közleményben.

Ferenc pápa Rómában megköszönte a meghívást: Ferenc pápa az apostoli palotáknak a Szent Péter térre néző ablakából mondott, olasz nyelvű beszédében kiemelte vasárnap, szívből imádkozik mindazokért, akik látogatását szervezik és előkészítik. Hozzátette, hogy szeptember 12. és 15. között pásztori látogatást tesz Szlovákiában.

Az eredetileg tavalyra tervezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK), a pandémia miatt az idén szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. A zárómisét Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén.

Korábban nagy felzúdulás kísérte a konzervatív médiumok részéről az az utóbb nem valós információt, hogy a pápa az Orbán-kormány lépései miatti tiltakozásul nem fog találkozni a magyar kormány képviselőivel  de úgy tűnik, lesz hivatalos találkozó a Vatikán Állam és Magyarország képviselői között.


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek