Ferenc pápa lengyelországi zarándoklata idején három külföldit vettek őrizetbe lehetséges terrorveszély miatt

Ferenc pápa múlt havi lengyelországi zarándoklata idején három külföldit, egy iraki, egy tunéziai és egy algériai állampolgárt vettek őrizetbe lehetséges terrorveszély miatt – közölte a lengyel közszolgálati televízió adásában Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter és főügyész.

Ziobrónál annak a nyomozásnak a részleteiről érdeklődtek a közszolgálati televízió hírcsatornájának (TVP Info) vasárnap adott interjú során, melyet a július végi pápai zarándoklat előtt Lengyelországban letartóztatott iraki állampolgár ügyében folytatnak.
Korábbi sajtóértesülések szerint a 48 éves irakit július 21-én vették őrizetbe, majd két hónapra előzetes letartóztatásba helyezték, mivel megállapították, hogy érintkezésbe került robbanóanyaggal.
Ziobro vasárnap homályosnak minősítette az iraki szerepét, egyebek között azért, mert bizonyítottan hamis vallomást tett lengyelországi tartózkodásáról. Közlése szerint a nyomozás során megállapították: a férfi lakást akart bérelni a pápai zarándoklat útvonalán, az ott lévő helyszínekről dokumentációt készített, és fényképezte a lengyelországi pályaudvarokat és bevásárlóközpontokat is.
A főügyész további részletekbe nem bocsátkozott, mondván, hogy az ügyet továbbra is vizsgálják, ahogy a szintén a lehetséges terrorveszély miatt a pápai zarándoklat idején őrizetbe vett tunéziai és algériai állampolgár esetét is.
Az utóbbiak őrizetbe vételéről a lengyel hatóságok most először számoltak be.
A pápai zarándoklattal összekötött krakkói Ifjúsági Világtalálkozót (IVT) július 26. és 31. között tartották meg szigorú biztonsági intézkedések mellett, a programsorozatot záró vasárnapi misén mintegy 2,5 millió zarándok vett részt.
A lengyel határőrség múlt heti beszámolója szerint az IVT, valamint a július eleji varsói NATO-csúcstalálkozó miatt ideiglenesen visszaállított határellenőrzés során – július 4. és augusztus 2. között – összesen 485 ezer embert és 54 ezer járművet ellenőriztek, 321 embert őrizetbe vettek, 144 személyt pedig nem engedtek be Lengyelországba. Az őrizetbe vettek 43 országból származtak – többségük ukrán volt -, és általában nem rendelkeztek szabályos úti okmányokkal. Kilencvenhét személyre korábban hazájukban elfogatási parancsot adtak ki terrorizmussal össze nem függő bűnözés miatt.


Hasonló cikkek