Ferenc pápa: Ne fordítsuk el fejünket és ne zárjuk be szívünket a migránsok láttán

Ferenc pápa azt kérte a bolgár hatóságoktól vasárnap, hogy ne fordítsák el fejüket, ne zárják be szívüket a migránsok láttán. A szófiai elnöki palota udvarán tartott beszédében a katolikus egyházfő emlékeztetett arra, hogy harminc év telt el a szovjet uralom vége óta, az olyan rendszer volt, amely korlátozta a szabadságot. Most Bulgária kénytelen szembenézni a kivándorlás következményeivel, az elmúlt években több mint kétmillió bolgár hagyta el az országot – tette hozzá Ferenc pápa.

Elismerte: Szófia igyekszik mindent megtenni azért, hogy a fiatalok ne kényszerüljenek külföldön új életet kezdeni. Ugyanakkor felszólította a bolgár kormányt, hogy fokozza a méltóságteljes élet alapjainak megteremtését lehetővé tévő erőfeszítéseit.

A pápa rámutatott: “Bulgária az elmúlt években nemcsak az elvándorlással, hanem a háború, a konfliktus és a nyomor elől menekülők bevándorlásával is szembesült. A kivándorlás drámáját megtapasztaló bolgár nép  nem fordíthatja el fejét, nem zárhatja be sz ívét, és nem zárhatja össze markát azok előtt, akik ajtaján kopogtatnak” – hangsúlyozta.

A Katolikus Karitász szerint 2018-ban 2500-an kértek menedéket Bulgáriában, ám közülük mindössze 712-en kapták meg. Szófia tavaly nem írta alá az ENSZ globális migrációs csomagját, amelyet Ferenc pápa a kezdetektől fogva támogatott. Bulgária bevándorlásellenes politikát folytatott az elmúlt években, és 270 kilométer hosszú kerítést emelt a török határon a migrációs nyomásra válaszul.

Ferenc pápa a bolgár kormány meghívására érkezett a hétmillió lakosú országba, ahol hivatalos adatok szerint 80 ezer katolikus él. Bulgáriai látogatását követően a katolikus egyházfő május 7-én Észak-Macedóniába utazik tovább.

 


Hasonló cikkek