Férfi kézilabda Eb – Svédország a következő akadály

Kedden este 20:30-tól Malmöben az Eb-házigazda Svédország ellen lép pályára a magyar együttes a középdöntő harmadik játéknapján.

A II-es középdöntő-csoportban még hat mérkőzésre kerül sor, így – főként az eddigi eredmények láttán – szinte lehetetlen megjósolni a csoport végeredményét, annyi biztos egyelőre, hogy Svédország már biztosan nem juthat be az elődöntőbe.

A magyar válogatott eddigi elképesztő menetelése révén még esélyes a legjobb négy közé jutásra, ám a keddi rivális, Svédország legyőzése újabb, talán az eddigieknél is nagyobb bravúr lenne. Állíthatjuk ezt még akkor is, ha a házigazdák szereplése – elsősorban maguk számára – csalódás, hiszen vereséget szenvedtek Szlovéniától, Portugáliától (10 góllal!) és Norvégiától is. Csapatuk hemzseg a klasszis játékosoktól, a 2019-es világbajnoksággal ellentétben azonban szakvezetőjük, az izlandi Kristjan Andersson ezúttal látszólag nem tudta a korábbival azonos módon összegyúrni a keretet, amelyben a Löwennél is dolgozó szakember három játékosa is szerepel, és további hát Bundesliga-játékos erősíti a svédeket, kiegészülve a francia ligában szereplőkkel, vagy éppen a Telekom Veszprém beállójával, Andreas Nilssonnal.

– A svédeket soha nem szabad lebecsülni attól függetlenül, hogy még pont nélkül állnak. Kulcsfontosságú lesz két kapusuk játéka, mivel legalább az egyikük mindig jó teljesítményt szokott nyújtani – mondta el Balogh Zsolt. – A svédek hatos védőfala nagyon masszív. Hasonló stílusban játszanak, mint a norvégok, a gyors ellentámadásokra építik a taktikájukat. Nagyon fontos lesz, hogy ezt megakadályozzuk. A támadásainknak pontosnak kell lenniük, hosszan kell támadnunk, és nem szabad belemennünk a rohanásba, mert az nekik jobban feküdne.

A két együttes közös története 1964-ig nyúlik vissza, akkor a csehszlovákiai világbajnokságon Pozsonyban a svédek győztek. Világversenyeken eddig két B-világbajnokságon (1979, 1983), valamint az 1986-os és a 2009-es vb-n sikerült legyőznünk a skandinávokat. A legutóbbi mérkőzést egy évvel és négy nappal ezelőtt a Malmötől mindössze 15 kilométerre lévő Koppenhágában a világbajnokság csoportkörében 33-30-ra nyert keddi ellenfelünk.

Magyar Kézilabda Szövetség

 

Balogh Zsolt: szerénynek kell maradni

 

A jobbátlövő Balogh Zsolt szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott tagjainak továbbra is szerénynek kell maradniuk az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, mert csak akkor lehetnek sikeresek a következő mérkőzéseken is.

“A fiatalok is nagyon jól kezelik a sikert, senkin nem látom, hogy elrugaszkodott volna a földtől, és elszállt ezektől az eredményektől. Ha így tenne bárki, mi, idősebbek gyorsan visszarángatnánk, ez is a feladatunk” – nyilatkozta az MTI-nek hétfőn a Tatabánya játékosa, aki eddig 21 gólt dobott a tornán. Hozzátette, nagyon fontos, hogyan várják a következő mérkőzést, hiszen az örömmámor, a nagyképűség nagyon veszélyes lenne. “Szerénynek kell maradni, és továbbra is csapatként dolgozni” – szögezte le.

A magyar válogatott Oroszország és Izland legyőzése, valamint az olimpiai és világbajnok Dánia elleni döntetlen után csoportelsőként, a maximális két ponttal jutott a középdöntőbe, ahol kikapott a legutóbbi két világbajnokságon ezüstérmes Norvégiától, majd vasárnap legyőzte Szlovéniát.

“Minden várakozásunkat felülmúlja az a teljesítmény, amit mérkőzésről mérkőzésre nyújtunk. Nem találom a szavakat, és néha még elhinni is nehéz, hogy ilyen rossz előjelek után ez az egyik legsikeresebb világversenyünk. Ez talán már most, a következő mérkőzésektől függetlenül elmondható” – vélekedett Balogh Zsolt.

A szlovénok ellen a szünetben még 16-13-as hátrányban voltak a magyarok, de végül 29-28-ra nyertek. Máthé Dominik megjegyezte, nem arra készültek, hogy ismét a második félidőben kerekednek ellenfelük fölé, már az elején szerették volna megtörni őket. A Balatonfüred jobbátlövője hozzátette, kedvezett nekik, hogy a MOL-Pick Szeged irányítója, Dean Bombac csak a meccs háromnegyedénél állt be.

A válogatott kedden 20.30-tól az előző Európa-bajnokságon ezüstérmes Svédországgal, mindössze 18 órával később, szerdán 16 órától pedig Portugáliával találkozik. Amennyiben legalább két pontot szerez ezeken a találkozókon, minden bizonnyal részt vehet a stockholmi végjátékban, ahol az elődöntőket és a helyosztókat rendezik.

Balogh Zsolt leszögezte, kemény ellenfél lesz a svéd csapat annak ellenére, hogy a társrendezők számára csalódás ez a világverseny, hiszen még nem szereztek pontot a középdöntőben. “Őket soha nem szabad lebecsülni attól függetlenül, hogy még pont nélkül állnak. Kulcsfontosságú lesz két kiváló kapusuk teljesítménye, mivel legalább az egyikük mindig jó teljesítményt szokott nyújtani” – magyarázta. A Tatabánya játékosa kifejtette, a svédek hatos védőfala nagyon masszív. Hasonló stílusban játszanak, mint a norvégok, a gyors ellentámadásokra építik a taktikájukat. “Nagyon fontos lesz, hogy ezt megakadályozzuk. A támadásainknak pontosnak kell lenniük, hosszan kell támadnunk, és nem szabad belemennünk a rohanásba, mert az nekik jobban feküdne” – vélekedett.

Ligetvári Patrik eddig húsz lövésből 14 gólt szerzett Malmőben, pedig régebben védekező-specialistának tartották. Mint kifejtette, a korábbinál sokkal több időt tölt a pályán a klubcsapatában, a Telekom Veszprémmel közösen ezért is választotta azt, hogy Spanyolországba igazol, ahol sokat tanul, és szinte minden meccset végigjátszik. “Megmutatkozik, hogy tudok fejlődni, hiszen nem a kispadon ülök. Nem sokat hibáztam, nagy magabiztossággal tudtam lőni” – fűzte hozzá a Logrono La Rioja balátlövője. Közölte, hogy az ő eredményességében közrejátszik világklasszis beállójuk, Bánhidi Bence is, akire nagyon figyel az ellenfél védelme. “Ha egy passzcselt bemutat az ember, máris ketten ugranak a nyakába, és megnyílnak a területek, így bátran tudok lövöldözni” – magyarázta.

Ligetvári is úgy vélekedett, nem tudatosak részükről a gyengébb első és jóval erősebb második félidők, hiszen próbálnak kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani és a maximumra törekedni.

Ő és Máthé egybehangzóan állította, hogy fizikálisan nagyon jó állapotban vannak, nem éreznek fáradtságot, és a továbbiakban is bírni fogják a megterhelő programot.

“Tudjuk, hogy nagyon erős csapat a svéd, a világ egyik legjobbja. Ezt tavaly a saját bőrünkön tapasztalhattuk, de akkor is méltó partnereik tudtunk lenni” – utalt Ligetvári a 33-30-ra elveszített világbajnoki csoportmeccsre. Hozzátette, most komplettebb a magyar válogatott, a svédek szereplésének viszont nem túl jó a visszhangja. “Hazai pályán mindent meg akarnak mutatni, és meg akarnak verni minket. Jó lenne, ha ismét győzelmet ünnepelhetnénk egy olyan csapat ellen, amely a saját közönsége előtt játszik” – mondta a balátlövő.

A nyáron a norvég Elverumba igazoló Máthé Dominik elmondta, nehéz volt megszoknia, hogy védekezésben is alapemberként számítanak rá a nemzeti csapatban, de már megbarátkozott új feladatával. “Valamikor érzem, hogy a támadás rovására megy, hiszen sokkal több energiát felemészt a védekezés, amikor olyan játékosokat kell fognom, mint Dean Bombac, Miha Zarabec vagy kedd este majd a svéd Jim Gottfridsson. Elég nehéz feladat lesz” – magyarázta. Meglátása szerint tavaly sokkal erősebbek voltak a svédek, de idén is nagyon oda kell figyelni rájuk.

MTI

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek