Felvidéki magyar fesztiválok júliusban

Íme a szlovákiai magyaroknak szóló fesztivál-ajánlat. A koncerteken felül egy sor minőségi kulturális tartalmat is kínálnak.

A keleti végeknek…

A nagymúltú Gombaszögi Nyári Tábor már százéves történettel rendelkezik. Jelenlegi formájában 2008 óta folyamatosan fejlődik mind a helyszín, mind a programkínálat.

Bónusz: Ingyenes hetijegy a Rimaszombati járás lakóinak! A kedvezmény minden évben más-más járást érint!

A július 12-17. között zajló Gombaszögi Nyári Tábor egy igazi sátrazós, lampionok fényében, sűrű fák árnyékában, patakok mentén chillezős kikapcsolódási lehetőség. Rengeteg folk és szórakoztató színházi előadásnak, valamint a közéleti témák megvitatására is nagy hangsúlyt fektető rendezvénysorozatnak lehetsz részese. A szesztwister és egyéb társasjátékokkal indul a jókedv, a Csángálló Zenekar dallamaira járni kezdenek a táncos lábak. A kalotaszegi legényes workshop közelebb hozza a népművészet világát és a családok sem maradnak program nélkül Paár Julcsi mesekoncertjének hála.

Kedd este az Aurevoir zenekar magyar, cigány, ír és délszláv zenei motívumai robbantják be a bulit. Szerdán a Slow Village a hiphop arany éveit idézi meg. Ezt követően jön a 30Y alternatív rockegyüttes. Őket követi Horváth Krisztián alias Krúbi szélsőségesen szókimondó szövegeivel. Csütörtökön a Carson Coma, a 60-as évek beatzenéjét idéző pop és alternatív elemekkel tűzdelt rockegyüttes remekel majd. Pénteken Presser Gábor Kossuth-díjas zeneszerző a Csík zenekarral kiegészülve lép majd színpadra. Szombaton pedig érkezik Ákos! Ha esetleg az Aréna koncertről lemaradtál volna, most bepótolhatod az élményt. Őt követi az Elefánt zenekar költészettel és a slam poetry világával, egy kis zord humorral.

A Csallóköz sem marad nívós program nélkül…

A Gútai Hajómalom Fesztivál július 21-23. között ötödik alkalommal hódítja meg a nyugati végeken élő felvidéki magyarok szívét. Úgy tartják, Gombaszög a keleti húzó nyári program, a hajómalom környezetét körbeölelő rendezvény pedig a nyugati vezető top fesztivállá nőtte ki magát. Céljuk nem csak a szórakoztatás, hanem a magyar nyelv, kultúra és művészet ismertetése, a magyar identitástudat erősítése egyaránt.

Napközben PopUp Produkciók, színházi előadások, irodalmi és közéleti beszélgetések, workshopok, könyvbemutatók és gyerekprogramok várhatóak. Csütörtök jön BSW, aki Felvidéken először lép fel zenekari formációval. Pénteken a Wellhello húzza majd a fiatalságot. Szombaton pedig a Generáció Táncegyüttes (Felvidék vezető táncegyütteseinek válogatott táncosai) Hazai Esszencia című előadása után a Budapest Bár Telekes Péterrel, a Vígszínház felvidéki magyar színészével kiegészülve és a Parno Graszt fokozza majd a hangulatot. Utóbbi zenekar immáron harmadszor tér vissza a fesztiválon a külhoni közönséghez.

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek