Fico kiadatását nem szavazta meg a szlovák parlament – „Soha többet nem beszélhetnek a korrupció elleni harcról”

Szerdán a parlament nem szavazta meg Robert Fico (Smer) egykori miniszterelnök mentelmi jogának szűkítését, így nem helyezhetik őt előzetes letartóztatásba. Így reagáltak az eredményre a politikusok.

„Ez a legnagyobb veresége egész politikai karrierjében, és nemcsak a kedvenc koalíciós partnere mért rá vereséget, hanem két saját képviselője is. Soha többet nem beszélhetnek a korrupció elleni harcról” – szögezte le Sulík.

Anna Zemanová, a párt frakcióvezetője szerint el kell gondolkodni rajta, hogy a Sme rodinának milyen haszna van a koalícióban. Szerinte eljött az ideje annak, hogy megvitassák Boris Kollárék koalícióból való kizárását.

Veronika Remišová (Za ľudí) szerint a szavazáson egyes képviselők úgy döntöttek, hogy Fico egy indokolatlanul speciálisan védett személy. Rámutatott, hogy a Smer elnökét olyan személyek mentették meg, akik azt ígérték szavazóiknak, hogy a korrupció és a maffiaállam ellen fognak harcolni.

Peter Pellegrini, a parlamenten kívüli Hlas-SD elnöke szerint vereséget szenvedett a politikai bosszúvágy. A párt szerint a kormánykoalíciónak saját képviselőit sem sikerült meggyőznie Fico kiadatásának helyességéről. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy az igazságszolgáltatásnak a további standard útján kell tovább működnie, tehát nyomozással, majd a független bíróság igazságos döntésével. Pellegriniék úgy gondolják, hogy a szavazásnak az egyetlen célja az volt, hogy elfedjék Szlovákia valós problémáit.

A parlament szerdán voksolt a Smer-SD elnökéről. Robert Fico előzetes letartóztatása mellett szavazott a teljes SaS-frakció és az OĽaNO képviselőinek többsége, kivéve Romana Tabákot, aki nem szavazott, valamint Katarína Hatrákovát, aki tartózkodott. A Sme rodina képviselői szintén tartózkodtak, a Za ľudíból mindenki igennel voksolt. Fico kiadása ellen szavaztak a Smer-SD és a Hlas-SD képviselői, az ĽSNS képviselői nem szavaztak.

Forrás: tasr, parameter.sk

Nyitókép forrása: Tasr

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek