Az OĽANO képviselői Fico nyakára küldenék a főügyészséget

Andrej Stančík és Peter Pollák (mindketten OĽANO) parlamenti képviselők felszólították a főügyészséget, hogy azonnal tegyen lépéseket Robert Fico (Smer) exkormányfővel szemben, a nyitrai május elsejei tüntetésén Ján Kuciak meggyilkolásával kapcsolatos kijelentései miatt – közölte hétfőn a TASR-rel az OĽANO mozgalom sajtóosztálya.

Fico a tüntetésen kijelentette, hogy ő megmondja az igazat a Kuciak-gyilkosságról, és majd mindenki meg fog lepődni. Ha Fico tudja, hogy ki ölette meg Ján Kuciak újságírót, és menyasszonyát, Martina Kušnírová régésznőt, akkor azonnal vallomást kellene tennie a rendőrségen, ahogy az a törvényből következik – mondta Stančík.

Pollák a Smer-kormány idején végrehajtott illegális átvilágosításokra is felhívta a figyelmet, és felszólította Maroš Žilinka főügyészt, hogy azonnal cselekedjen.

A Smer május elsejei nyitrai ünnepsége fokozatosan a kormány és az államfő elleni tüntetésbe csapott át, és az ellen is tiltakoztak, hogy a parlament kiadja az igazságszolgáltatásnak Robert Ficót. A Smer elnöke a tüntetésen kijelentette, egyszer majd „megmondjuk”, ki ölte meg Kuciakot, és mindenkit sokkolni fog a bejelentés. Fico kijelentésére 8 szlovák EP-képviselő is felhívta a figyelmet, és azt kérte a szocialisták és demokraták (S&D) frakciójától, hogy értékelje át a SMER tagságát a politikai csoportosulásban.

Hozzávetőleg 2.500 személy sereglett össze vasárnap az ország különböző tájairól a nyitrai Svätopluk téren, ahol május elsejei ünnepséget tartott a Smer párt. Az akción elhangzottakat Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter is bírálta. „Ilyen mértékű vulgarizmus és kulturálatlanság, az államfő sértegetése, gyűlöletkeltés és a tömeg bujtogatása minden eddigi elképzelést felülmúl. Ezek a civilizálatlan, kulturálatlan megnyilvánulások már túlmennek azon a határon, hogy beérhetnénk azzal, hogy politikusok, közjogi méltóságok és közéleti személyiségek elhatárolódnak mindettől. Itt az ideje, hogy a parlament a polgárok nevében intézményként határolódjon el attól a szellemi és politikai alagsortól a közéleti politikai megnyilvánulásokban, amilyenek Nyitrán elhangzottak” – tette hozzá Korčok.

Forrás: bumm.sk

Fotó: tasr

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek