Fico: Magyarország és Lengyelország a szlovák kormány árulása ellenére sikerrel jártak

A szlovák kormány árulása ellenére Magyarország és Lengyelország sikerrel járt az EU-val folytatott vitában. Ezt a Smer-SD ellenzéki párt elnöke, Robert Fico mondta el sajtótájékoztatóján, válaszul az EU Magyarországnak és Lengyelországnak tett engedményére, amely feloldhatóvá vált az Unió hétéves költségvetésének blokkolása..

Fico szerint a magyarok és a lengyelek “elérték a amit akartak” Brüsszellel szemben. Ez számukra “óriási diplomáciai siker”, de hatalmas veszteség a szlovák diplomáciának. “Lengyelország és Magyarország hatalmas nemzetközi sikert játszott meg az EU többi részével szemben, amely az alapvető jogokra és a jogállamiságra új szabályokat akart diktálni.” – mondta Fico.

Hozzátette, hogy a kompromisszum az volt, hogy az euróalapok felhasználására készülő, a jogállamiság betartásának feltételétől függő mechanizmus “kizárólag az uniós források felhasználására vonatkozzon”. Fico szerint Magyarország és Lengyelország miniszterelnöke rendkívüli sikereket ért el azzal, hogy olyan fogalmakat tudtak a kompromisszumba hozni, mint az ország nemzeti identitása, vagy egy az állam működésének alapvető strukturális előfeltételei.

“Ahelyett, hogy Szlovákia a legjobb négyes (V4) mellett állt volna ki, mert a cseh köztársasági elnök is egyértelműen kiállt Lengyelország és Magyarország mellett, ezt a 3 országot figyelmen kívül hagyta. Úgy gondolták, hogy inkább majd megsimogatatják a buksijukat a hollandokkal, németekkel és a franciákkal, mert nekik ez a jobb. Ebben a pillanatban sokkal fontosabb az együttműködés a V4-en belül. Nagyon sajnálom, de szerintem Lengyelországtól és Magyarországtól elnézést kell kérnie a jelentős együttműködés elárulásáért azoknak, akik ezt elkövették. Igor Matovič miniszterelnöknek, Ivan Korčok külügyminiszternek és társaiknak.” – vallja Fico.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek