Fico megvádolta a pénzügyminisztériumot, hogy többszázezres szerződést kötött egy „kétes hátterű” ügyvéddel

Robert Fico, a Smer elnöke javasolni fogja Eduard Heger pénzügyminiszter visszahívását, amennyiben nem meneszti a Tipos vezetőjét, és nem mondja fel a Michal Miškovičcsal kötött tanácsadói szerződést. Fico sérelmezte a Miškovičcsal megköttetett több mint 800 ezer eurós tanácsadói szerződéseket.

Miškovič ügyvédi irodája a választások után különböző állami tanácsadói szerződéseket kötött az OĽaNO által felügyelt intézményekkel. A legnagyobb szerződést a Tipos állami vállalat kötötte Miškovičcsal, aki egyébként tagja lett a kormány jogalkotási tanácsának is. “Nem lehet elfogadni, hogy ma feltűnik egy tanácsadó, aki számos jól jövedelmező megállapodást ír alá a különböző intézményekkel” – mondta Fico, a Smer vezetője. “Amit látunk, az ellentétben áll azzal, amiről a választási kampányban szónokoltak. Képzelje el, hogy ha miniszterelnök lennék, és ha ilyen tanácsadóm volna, ami az egész államot képviselné, akkor most Matovič egy megafonnal kiabálna. Most csendben van, mert ez most őt érinti.” – mondta az egykori miniszterelnök. “Miškovič urat azzal vádolják, hogy megsértette a kötelezettségeit a jogi praxisa folyamán. Akkor hogyan lehet most a kormány jogalkotási tanácsának tagja?” – kérdezi Fico.

A pénzügyminiszter Fico szavaira azzal reagált, hogy a Smer hazudik, és hevesen keres egy olyan témát, amely felül tudná írni a Pellegrinivel távozottak kérdését. “Míg a Tipos korábbi vezetése 2019-ben áfával több mint 700 ezer eurót fizetett a Čavojský ügyvédi irodának a jogi szolgáltatásokért, addig az állami lottó társaság új vezetése jelentős megtakarításokat ért el” – mondja Heger.

A Miškovič ügyvédi irodával kötött új keretszerződés ÁFA nélkül legfeljebb 256 082 euró összegű. “A Tipos korábbi vezetése nem versenyeztette meg a külső jogi szolgáltatót, hanem közvetlenül Čavojský úr irodájával kötött szerződést. Miškovič úr irodája versenytárgyaláson nyerte a szerződést.” – mondta a pénzügyminiszter.

A Tipos szerint szintén ez csupán néhány ellenzéki politikus megalapozatlan és célzott támadása. A nyertes ajánlat egyébként 18 eurós óradíjjal alacsonyabb, mint a második ajánlattevő ára.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek