Fico: Összegyűlt a népszavazáshoz szükséges 350 ezer aláírás

Már összegyűlt a szükséges 350 ezer aláírás a szlovákiai előrehozott választásról szóló népszavazás kiírásához, a petíciós bizottság augusztus 15-én befejezi a munkáját, jelentette be Robert Fico, a Smer elnöke.

Már összegyűlt a szükséges 350 ezer aláírás az előrehozott választásról szóló népszavazás kiírásához, a petíciós bizottság augusztus 15-én befejezi a munkáját – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Robert Fico volt szlovák miniszterelnök, a Smer elnöke. „Pontosan az elképzeléseink szerint alakult a petíciós akció” – mondta Fico, hangsúlyozva, hogy a Smer-SD 270 ezer aláírást gyűjtött, és köszönetet mondott mindenkink, aki részt vett az aláírásgyűjtésben.

Fico a többi pártot és csatlakozó szervezetet is felszólította, hogy augusztus 15-ig küldjék el az íveket a petíciós bizottságnak.

Zuzana Čaputová államfőt szintén felszólította, hogy hallgassa meg az emberek hangját, Fico szerint nincs rá semmi ok, hogy Alkotmánybírósághoz forduljon a népszavazás kapcsán, és ezzel csak a felelősségtől akar szabadulni. „Tisztában van vele, hogy lépnie kell a népszavazás meghiúsítása érdekében” – jelentette ki Fico, hozzátéve, hogy ha a szlovák államfő nem fordulna az alkotmánybírósághoz, akkor kénytelen lenne kihirdetni a népszavazást és összekötni az őszi önkormányzati és megyei választással. Ficónak meggyőződése, hogy ebben az esetben a referendum sikeres lenne.

A Smer-SD elnöke szerint az államfő a hatalomban akarja tartani a jelenlegi kormányt, az ország számára azonban az előrehozott választás és az alkalmatlan kormány bukása a megoldás.

Zuzana Čaputová korábban bejelentette, hogy az azonnali lemondására vonatkozó első kérdéssel az Alkotmánybírósághoz kíván fordulni, mert szerinte feltehetően alkotmánysértő. Ha a szlovák Alkotmánybíróság erre a megállapításra jutna, akkor az államfő csak a második kérdésben hirdetne népszavazást, amely a választási ciklus lerövidítésére vonatkozik.

Forrás: tasr, bumm.sk

Fotó: Facebook

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek