Fico a szlovák különleges ügyész ellen hergeli a főügyészt

Kitalált politikai eljárást nem lehet törvényesen lefolytatni a Smer vezetői ellen – jelentette ki Robert Fico, az egykori vezető szlovák párt elnöke a Facebookon. Azt állítja, ezzel Daniel Lipšic különleges ügyész is tisztában van.

Fico szerint Lipšic Maroš Žilinka főügyész nyilatkozatára reagálva nyilvánosan igazolta, mindent megtesz, hogy likvidálja a Smer vezetését és mindenkit, aki a Smerhez köthető. „Annak ellenére, hogy a főügyész hétfőn (augusztus 1.) leszögezte, hogy a Smer ellen Alkony (Súmrak) fedőnévvel indított politikai eljárás során súlyos eljárási késedelem történt, Lipšic a felettesét, Žilinkát, finoman fogalmazva elküldte a fenébe” – jelentette ki Fico.

A Smer elnöke azt állítja, Lipšic törvénytelenül jár el és Igor Matovič OĽANO-elnök utasításait teljesíti. „20 évre akarnak minket lecsukni a Matovič és Kiska elleni sajtótájékoztatók miatt, hogy örökre elhallgattassanak minket” – jelentette ki a volt szlovák kormányfő, hozzátéve, hogy ez a kormány programjának része.

A szintén meggyanúsított Tibor Gašpar, volt szlovák országos rendőrfőkapitány szerint a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) egyes ügyészei kényük-kedvük szerint értelmezik a büntetőeljárás szabályait. „Daniel Lipšic legutóbbi reakciója is azt mutatja, hogy mindig abban a pillanatban reagál, amikor nyilvánosságra kerülnek a törvényesség megkerüléséről vagy az ezzel kapcsolatos manipulációkról szóló információk” – jelentette ki Tibor Gašpar. Hozzátette, Lipšic áll az eljárások megindítása mögött, ezért védi azokat.

A rendőrség nyomozója hétfőn vádemelési javaslatot nyújtott be Robert Fico volt miniszterelnök, Robert Kaliňák volt belügyminiszter (Smer) és mások ellen az Alkony-ügyben.

A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója áprilisban indított büntetőeljárást az Alkony-ügyben Robert Fico és Robert Kaliňák ellen bűnszervezet létrehozása és támogatása, hivatali jogkörrel való visszaélés, kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének folytatólagos elkövetése miatt. Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány ellen is eljárás indult az ügyben.

Forrás: tasr, bumm.sk

Fotó: Bumm.sk
Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek