Fidelity-felmérés: rekordmagasságban a világ nagyvállalatainak bizalmi indexe

A világ legnagyobb vállalatainak az előttük álló évvel kapcsolatos bizalmi indexe 2016 óta folyamatosan növekszik, jelenleg ötéves csúcson jár – közölte a Fidelity International 2018. évi elemzői felmérésének megállapítását hétfőn az MTI-vel.

A Fidelity 2017 decemberében készített felmérése 143 saját befektetési elemzőjének mintegy 16 000 vállalati döntéshozókkal folytatott megbeszélésének tapasztalatait mutatja.

A közlemény szerint a bizalmi index mértéke minden ágazatban és régióban egyenletes, mindenhol magasabb, mint tavaly volt, kivéve a technológiai területet, ahol a mutató eleve rendkívül magas.
A Fidelity elemzői arra számítanak, hogy a termelői árak inflációja azonos vagy alacsonyabb lesz a fogyasztói árakénál – írják a közleményben.

Marty Dropkin, a Fidelity International vezető kötvénypiaci elemzője a közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális adósságok összege – a magánhiteleket és az államadósságokat is ide számítva – a válság előtti szinteket jóval meghaladó rekordmagasságba nőtt, így a legnagyobb gazdasági hatalomnak számító országok minden korábbinál érzékenyebbé váltak a kamatok növekedésére.

A Fidelity felmérése szerint a mérlegek minden ágazatban szilárd alapokon állnak, a finanszírozási igények, a finanszírozási költségek és a nemfizetési ráták stabilak, a tőkeáttétel mértéke pedig kissé csökkenni fog a következő 12 hónapban, ami az elmúlt években tapasztalt gazdasági növekedés ellenére óvatos tőkegazdálkodásra utal.

Michael Sayers, a Fidelity International kötvénypiaci kutatási igazgatója kiemelte, hogy a vállalatvezetők a jövőt tekintve kedvező körülményekre számítanak, a tavalyinál jobban bíznak a kereslet növekedésében, és továbbra sem hanyagolják el a költségcsökkentést. Az előző évekhez képest változás, hogy a cégek elkezdtek ismét a saját termelésükbe fektetni, innovációs és versenyképesség-növelési célból technológiai beruházásokat hajtanak végre, óvatosan elkezdték a béreket emelni.

A Fidelity International befektetési és nyugdíj-előtakarékossági megoldásokat kínál, magántulajdonban áll, az Ázsiai és Csendes-óceáni térségben, Európában, a Közel-Keleten és Dél-Amerikában 25 országában összesen 239 milliárd font (GBP) befektetésük van, vagyonkezelőként 77,4 milliárd font vagyonért felelnek.


Hasonló cikkek