Figyelem, hókotrót előzni tilos!

A Magyar Közút felhívását változtatás nélkül közöljük!

Az előrejelzések alapján szombaton az ország nagy részén várható havazás, hófúvás, főleg a dunántúli területeken. Az elmúlt hetek havazásai során több járművünk is balesetet szenvedett szabálytalan autósok miatt, így most újra arra kérjük az autósokat, hogy a hasonló szituációk elkerülése érdekében a KRESZ szabályok szerint ne előzzétek meg a munkagépeinket és tartsatok tőlük megfelelő követési távolságot!

A gyorsforgalmi utakon a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat konvojban végezzük. Ilyenkor a belső sávban dolgozó jármű megy elöl, onnan ekézi a havat a külső sávba, ahonnan a mögötte jövő másik gép tolja le a havat az útról. A járművek között csak minimális távolság van, hogy a közlekedők ne kerülhessenek a járművek közé. Ennek ellenére sokan megpróbálják szabálytalanul megelőzni őket: vannak olyan autósok, akik beállnak a hátsó jármű szórásterébe, amely így nem tudja a teljes pályaszélességet síkosságmentesíteni, ugyanis ilyenkor adott esetben a szabálytalan jármű oldalát, elejét sózzák a gépek, nem az utat.

Az is általános tapasztalat, hogy a két konvojban haladó munkagép közé beállnak a szabálytalan autósok és utána már nem merik megelőzni az első autót, mert nem látják be a pályát a külső sávba ekézett hó, latyak miatt. Ugyanakkor, ha a két járműből álló konvoj hátul haladó teherautója megpróbálja kiengedni a beszorult járművet, akkor sokan megpróbálják követni a szabálytalankodó példáját és újabb autós állna be a munkagépek közé. Ezért is tartanak kis távolságot egymástól beavatkozás közben a járművek.

Az @omsz_insta előrejelzései alapján a következő napokban is érdemes lesz még utazás előtt tájékozódni az utinform.hu oldalunkon.

Forrás

Fotó: FKF


Hasonló cikkek