Filmvetítés és közönségtalálkozó a Művészetek Házában Miskolcon

A Jóreménység-sziget című magyar filmet tekinthették meg az érdeklődők, majd a vetítést követően közönségtalálkozóra került sor, amelyen jelen volt a film rendezője, Ljasuk Dimitry.

Zsúfolásig megtelt vasárnap este a CINE-MIS Nonprofit Kft. által üzemeltetett Művészetek Háza Uránia Art Moziterme, sokan voltak kíváncsiak a programban szereplő alkotásra.

Ez a tizenkilencedik közönségtalálkozóval egybekötött vetítés, és teltházas volt az összes helyszínen. Megtisztelő számomra, hogy ilyen nagy az érdeklődés mind a film, mind a személyes találkozás iránt. Voltam Szombathelyen, Debrecenben Győrben, sok helyen jártam az országban, Budapesten is tartottunk több közönségtalálkozót. Nagyon boldog vagyok, hogy így fogadták a filmet, hiszen most már több mint 30 ezren nézték meg a mozikban” – mondta portálunknak a rendező.

 

Ljasuk Dimitry filmrendező Miskolcon (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

 

A Jóreménység-sziget valós eseményeken alapuló inspiráló történet a magány erejéről, a kitartásról, az álmokról, a természetbe való elvonulásról, apa-fiú kapcsolatáról és az elengedésről. A film rendezője és forgatókönyv írója Ljasuk Dimitry, szereplői Ljasuk Dimitry, Baranyák Béla, Dorogi Fernanda és Molnár Barnabás.

 

Pillanatkép a filmből (Fotó: joremenysegsziget.hu)

 

A főszereplő a világjárvány idején úgy dönt, hogy önkéntes karanténba vonul egy pici lakatlan szigetre a Tisza-tavon. A szigeten egy kis kunyhó áll, amit még édesapjával épített évekkel korábban, de nem tudták befejezni, mert az apa időközben meghalt. A fiú ki akar szakadni a megszokott mókuskerékből és szembe akar nézni önmagával, ezért visszatér a szigetre. A kalandnak tűnő kezdet után hamar próbára teszi a magány, ami rávilágít gyengeségeire. A csodálatos természet, a Tisza gyógyító ereje, a nomád élet és apja régi tanításai szépen lassan megváltoztatják az értékrendjét: megérti mi az, ami igazán fontos. Megtapasztalja a szabadságot és a boldogságot, ám valami hiányzik az életéből. Fél év elteltével egy jó és egy rossz hírt kap a szigetre érkező paptól, aminek hatására végleg szembe kell néznie az elengedéssel.

 

Díjnyertes alkotás

 

A Jóreménység-sziget elnyerte a legjobb független film díját az angliai Europe Film Festivalon 2022-ben, Törökországban pedig a Best Istanbul Film Festivalon a legjobb első filmes rendezőnek járó elismerést Ljasuk Dimitry kapta.

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: joremenysegsziget.hu

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek