Finiselnek az adófizetők. Alig két hét van hátra a bevallási határidőből!

Wágner ZsanettKözeleg a személyjövedelemadó-bevallás határideje, május 22-e. Ezt a munkáltató, esetleg a könyvelő készítheti el, de választható az önadózás formája illetve a Nemzeti Adó-és Vámhivatal is kitöltheti számunkra.

Az utóbbi lehetőségnél tudni kell, hogy az ügyfélkapuval rendelkezők már március közepe óta elérik online a tervezetet, azonban március 16-ig azok is megkapták, akik papír alapon, postai úton kérték. Az irattal – amennyiben megfelelő adatok szerepelnek benne, nincs semmi dolgunk, ha hibát észlelünk benne, több, mint egy hetünk van korrigálni.

Valamennyi adózó felelőssége és érdeke, hogy a tervezetből ne maradjon ki semmi, ezért érdemes átnézni a NAV kimutatását. A hivatal tájékoztatott, hogy a hibás szja-bevallást sokszor a NAV automatikusan javítja, de ha a hiba csak az adózó közreműködésével korrigálható, levelet kapunk a javítás lehetséges módjairól. A telefonos korrigálás fő előnye, hogy nem kell személyesen felkeresni a munkatársakat, vagyis egyszerűbb és gyorsabb a javítási lehetőség. Ehhez egyedi azonosító, PIN-kód szükséges, amit a „TEL” jelű adatlapon lehet kérni. Az adatlap a NAV weboldalán, a www.nav.gov.hu „Nyomtatványkitöltő programok” menüpont alatt érhető el. Postai úton pedig a kiértesítő levélben megadott határidőig, a kézhezvételtől számított 8 munkanapon belül kell válaszolni.

Az idei bevalláskor is gyakran előfordult, hogy a családi kedvezménynél a tévesztés. Jellemző, hogy az év közben igénybe vett csalási járulékkedvezményt nem tüntetik fel, továbbá az, hogy a szülők együttesen a maximumnál több kedvezményt vesznek igénybe. Előfordul az is, hogy a levontnál több adóelőleget írnak be az adózók a bevallásukba, így több a visszajáró, ami természetesen nem jogszerű. Hiba az is, hogy visszaigénylős tervezet esetén még nem érkezett a hivatalhoz néhány kiegészítő adat, például a bankszámlaszám. Fontos, hogy a befizetendő adóval rendelkezőknek sem érdemes megvárniuk a határidőt, mert legfeljebb 200 ezer forintig automatikus részletfizetés kérhető, 2-6 havi időtartamban. Elég jelezni a részletek számát és az első kifizetést május 22-ig rendezni.

A szokottnál fontosabb felhívni a figyelmet az 1+1 százalékos felajánlásokra: amennyiben nem teszünk semmit, automatikusan az államkasszába kerül a pénz. Úgy tudjuk, sokan nem számolnak azzal, hogy sok civil szervezet örülne a támogatásnak.

Vélemény, hozzászólás?